Mateřské mléko pro cizího novorozence

Káťa    12.08.2022, 17:56

Známá před pár dny porodila a nyní je na psychiatrii s laktační psychózou. Kamarádka pro její dcerku shání mateřské mléko. Vím, že do porodnice berou mléko od žen max 6 měsíců od porodu. Může moje mléko novorozenec, když synovi je už 9 měsíců? Mění se nějak složení? Bude dostatečně výživné pro tu malou berušku? Díky za odpověď ❤️

Milá Káťo,

darcovstvo materského mlieka je šľachetný čin. Novorodenec môže dostávať materské mlieko, ktoré si odsala žena dojčiaca 9-mesačné bábätko či akéhokoľvek veku. Kedysi si ženy vzájomne vypomáhali tým, že si vzájomne deti dojčili, komunitné dojčenie detí, bolo jeden zo spôsobom, ako boli dojčené deti, ak ich matky nemali dostatok mlieka alebo času na dojčenie. Táto prax sa zmenila pod vplyvom rozličných faktorov v posledných desaťročiach zmenila. Presunula sa viac do oblasti darcovstva materského mlieka. Existujú aj banky materského mlieka: https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/bankyMM/

Okrem toho existuje aj neformálne darcovstvo materského mlieka medzi ženami vzájomne.

Okrem toho môže mať pre kamarátku zmysel vedieť, že laktačná psychóza je dávno prekonaný termín. Dojčenie nespôsobuje psychózu. Správna diagnóza môže byť popôrodná depresia alebo psychóza - je dobré, aby sa v prípade výskytu príznakov, začala liečbu čo najskôr, a to počas dojčenia, dojčenie je kľúčovou súčasťou liečby a je dôležité aj pre ženu, aj pre bábätko v tejto situácii. Psychiatrické diagnózy sa dajú liečiť aj počas toho, ako dojčenie trvá:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mateřské mléko pro cizího novorozence