Staršie dieťa odmieta prsník

Marianna    14.08.2022, 21:56

Dobrý deň, poraďte prosím. Mám doma dvojtýždňové bábätko a 17-mesačného synčeka, ktorý sa kojil celé tehotenstvo, aj keď som prišla z pôrodnice, ale posledné 2 dni prsník odmieta. Ako to riešiť? Dá sa to ešte zachrániť? Som z toho smutná, keďže som si myslela, že ešte aspoň pár týždňov to potiahneme.

Milá Marianna,

niekedy deti v tomto veku začnú odmietať prsník, lebo si dojčenie spoja s nejakým nepríjemným alebo bolestivým zážitkom. Skontrolujte pusinku bábätka, či nemá afty alebo iné poranenia v ústach, či na jazyku a ak by to tak bolo, má zmysel mu podať lieky proti bolesti, aby sa mohlo dojčiť a k dojčeniu sa vráti (hoci možno bude potrebovať nejakú dobu na získanie dôvery v dojčenie bez bolesti). Možno takto synček reaguje na novú situáciu s bábätkom. Skúste dať synčekovi priestor a čas. Získajte pomoc s malým bábätkom, aby ste napríklad so starším synčekom mohli mať určitý priestor len pre seba, zvlášť vhodný je čas ráno po prebudení, kedy je pravdepodobné, že malé bábätko by mohlo vydržať napríklad u otecka alebo babičky v náručí a vy by ste mohli so synčekom stráviť nejaký čas, napríklad čítaním knižky alebo stavaním hračiek. Pokúste sa spoločne vykúpať alebo stráviť čas v kontakte koža na kožu. Prsník mu nevnucujte, pokúste sa netváriť sklamane, ak sa neprisaje. Dajte mu veľa priestoru, príležitostí. Niektorým deťom v tomto veku pomáha prítomnosť iných dojčených detí, súrodenca, ktorý sa dojčí, čítanie knižiek, ktoré zobrazujú dojčenie alebo prezeranie si fotografií dojčených zvieratiek, či dokonca aj naše magnetky, na ktorých sa dojčia rôzne zvieratká:

https://shop.mamila.sk/podpora-dojcenia/magnetky-dojcenie-nas-bavi-a-zvieratka-tiez

ktoré vám radi zašleme bezplatne na poštovú adresu, ak by ste nám ju napísali na dojcenie@mamila.sk. Je vysoko pravdepodobné, že synček sa ešte prisaje a bude sa dojčiť ďalej.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Staršie dieťa odmieta prsník