Striekajuce mlieko z prsnika

Katka    24.08.2022, 12:07

Dobry den prajem, chcela by som vas poprosit o radu. Mame doma 10 tyzdnove babatko, plne dojcene. V podstate uz od zaciatku ustaleneho dojcenia (ustalilo sa po niekolkych tyzdnoch) mi z praveho prsnika strieka mlieko v 1-3 prudoch a strieka to vsade mozne, hlavne mu tecie do ust vela mliecka a preto je nervozny. Ci si z neho pred kojenim odsajem 30 ml alebo 90 ml, aj tak po chvili zacne striekat. Aj ked je prsnik uz skoro vyprazdneny, aj tak niekedy zacne striekat, maly je potom nervozny a situaciu musim zachranovat lavym prsnikom. Z tohto vyplyva, ze lavym prsnikom dojcim castejsie. Ak aj lavym dojcim castejsie, pravy vzdy pravidelne odsavam, ale nie vzdy je oddojceny, iba odsaty. Zvykla som si pred kazdym kojenim odsat trosku mlieka a uvolnit tlak, aby mu nestriekalo prilis vela mlieka, ale ocividne to na pravy prsnik nie vzdy zabera. Stretli ste sa uz s niecim takym? Je nieco, co mozem robit alebo je to v poriadku, ked pravy vacsinou len doodsavam? Este jedna drobna otazka, je moznost, ze babatko prestane odmietat prsnik, ak mu v pripade mojej nepritomnosti doma budeme 1-2x do tyzdna ponukat odsate mliecko z flasky? Dakujem velmi pekne za vase odpovede.

Milá Katka,

v tejto situácii vám odporúčame osobné stretnutie s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa naučíte rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a kedy saje bez pitia a vyhodnotiť, ako vyzerá správanie bábätka pri dojčení. Ak sa bábätko odťahuje a pozorujete striekanie mlieka, je dôležité toto vidieť osobne a vyhodnotiť, ako vyzeralo pred tým, než sa bábätko odtiahlo, jeho pitie. Často totiž paradoxne bábätko je nervózne, odťahuje sa od prsníka a vidíme striekajúce mlieko, pričom v skutočnosti bábätko reaguje na pokles toku mlieka. Toto znie paradoxne a aj preto je kľúčové to vyhodnotiť v osobnom kontakte, aby sa vyhodnotilo, či ide o túto situáciu a ak toto uvidíte spolu s vyhodnotením pitia, možno skutočne zistíte, že bábätko takto reaguje na pokles toku mlieka. Zo skúseností, ktoré máme s takýmto opisom situácie, ide často o reakciu na pokles toku mlieka, hoci pozorovanie striekajúceho mlieka vytvára dojem, že bábätko naopak reaguje na príliš rýchly tok mlieka, ktorý nedokáže zvládať. Otázka však je, ako by bolo možné, aby bábätko zvládalo bez problémov tok mlieka v prvých týždňoch po narodení, kedy bola tvorba mlieka vyššia, ako je teraz. Ak by ste však skutočne vyhodnotili s laktačnou poradkyňou, že ide o reakciu na prílišný tok mlieka, že bábätko nedokáže zvládať tok mlieka, potom je jedným z kľúčových opatrení v osobnom kontakte s poradkyňou upraviť prisatie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a správne prisaté bábätko dokáže regulovať tok mlieka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Nie je potrebné (a ani žiaduce) odsávať po dojčení či pred dojčením ani odsávať veľké množstvá mlieka. Oveľa lepšie je skúsiť dojčiť bábätko častejšie, ak má záujem, prípadne bábätku pri naliatí prsníkov dojčenie ponúknuť. Z hľadiska nalievania prsníkov aj z hľadiska bábätka je dobré, ak sa bábätko dojčí často. Ak sú prsníky naliate a bábätko je nadojčené, nemusíte odsávať. Okrem toho odstriekavanie môže byť vhodnejšie a jednoduchšie ako odsávanie. Odsávajte či skôr odstriekavajte minimálne množstvá mlieka iba vtedy, ak sa naliatie nedá vydržať. Ak je to nevyhnutné, odstriekajte mlieko len do úľavy. Nemusí to byť po každom dojčení. Riaďte sa pocitom, ktorý máte v prsníkoch. Úspešnou stratégiou je snažiť sa, aby ste čo najväčšmi vyprázdnili jeden prsník predtým, než ponúknete druhý - to znamená sledovať, či bábätko pije, a pomôcť mu „dopiť“ prsník stláčaním prsníka. Na druhý prsník ho môžete preložiť, keď na prvom prsníku už nepije. Druhý prsník teda môžete ponúknuť kedykoľvek, keď má dieťa po dopití prvého ešte záujem o dojčenie. Stláčanie prsníka je úspešnou stratégiou pri vysokej tvorbe mlieka a pomáha aj v prípade, že by išlo o situáciu, v ktorej bábätko takouto nespokojnosťou reaguje práve naopak na zníženie toku mlieka.
Prečo odsávanie alebo odstrekovanie mlieka pri vysokej tvorbe mlieka pravdepodobne nie je správnym riešením:
1) Ak budete odstriekavať mlieko, môže sa tvorba mlieka v dôsledku odstriekavania ďalej zvyšovať a celý problém sa v konečnom dôsledku môže zhoršiť.
2) Po odstriekaní mlieka môže byť tok mlieka pre dieťatko paradoxne príliš pomalý (v porovnaní s tokom mlieka, ktorý zažilo predtým - bez ohľadu na to, že mu tiež nemusel vyhovovať) a dieťa sa môže odťahovať a byť nespokojné aj z toho dôvodu, že nebude spokojné s pomalým tokom mlieka. Toto je niečo, čo vám odporúčame vyhodnotiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, pretože z vášho popisu nie je možné vylúčiť to, že bábätko sa takto správa v reakcii na zníženie toku mlieka, hoci to znie paradoxne, pretože pozorujete striekajúce mlieko, keď sa odtiahne.
Lepšie než odstriekavanie môže byť to, že po spustení mlieka necháte mlieko len voľne odtiecť, ak je to skutočne potrebné. Aby mlieko netieklo  z druhého prsníka pri dojčení, je možné hneď po začiatku dojčenia zatlačiť na bradavku druhého prsníka a držať ju chvíľu stlačenú.

Bez ohľadu na to, či toto správanie súvisí s potrebou bábätka regulovať príliš rýchly tok mlieka alebo s tým, že takto reaguje na zníženie toku mlieka, univerzálnou pomocou je úprava prisatia a stláčanie prsníka a vytváranie príležitostí, kedy by sa bábätko prisalo k prsníku v polospánku, pri precitaní, zaspávaní. A aj vzhľadom na to, že obe možné príčiny a situácie súvisia s tým, akým spôsobom je bábätko prisaté, vám odporúčame prejsť s laktačnou poradkyňou aj situáciu, na ktorú sa pýtate v závere otázky ohľadom vašej neprítomnosti. Je totiž dôležité vyhnúť sa použitiu fľaše práve vo vašom prípade, kedy obe možné príčiny významne súvisia s tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku. Prisatie bábätka ovplyvňuje použitie fľaše negatívnym spôsobom. Prejdite konkrétne okolnosti toho, čo riešite s laktačnou poradkyňou. Často v rozhovore s klientkami nachádzame riešenia, pri ktorých je možné, aby bábätko sprevádzalo matku tam, kde musí ísť a v prípade, že je skutočne nevyhnutné odlúčenie, laktačná poradkyňa naučí osobu, ktorá by sa o bábätko starala, ako ho nakŕmiť bez použitia fľaše pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Osoba, ktorá by sa o bábätko starala, by súčasne mala mať nacvičené spôsoby, ako bábätko utíšiť bez nutnosti použitia cumlíka, pretože aj ten zhoršuje prisatie bábätka k prsníku. S vami laktačná poradkyňa môže prejsť, akým spôsobom počas neprítomnosti udržiavať tvorbu mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Striekajuce mlieko z prsnika