Darované mlieko od viacerych darkyn

Dominika    04.09.2022, 19:16

Dobrý deň, mám takmer 13 mesačne dieťatko, ktoré sa mi podarilo žiaľ dojčiť len do 8 mesiacov. Rozhodla som sa potom, že nebudem pokračovať UMom a radšej som si zohnala mrazené darcovské materské mlieko. No nepodarilo sa mi ho vzdy zohnať od 1 a tej istej mamičky, ale doposiaľ som mala MM už aspoň od 8 rôznych matiek. 1. Chcem sa preto spytat, že či je to v poriadku, že darkyn je mnoho a zároveň, 2. či mrazené MM je odost ochudobnené o živiny a celkovo o ďalšie cenné latky, ktoré obsahuje čerstvé MM? 3. Okrem toho - koľko najviac mesiacov/rokov môže mat mrazené MM? 4. Je v poriadku, keď som dieťaťu dala aj rok a pol staré mlieko? 5. Ešte ma zaujíma, či príliš nevadí, pokial sa mi omylom mlieko v mraziaku pomiesalo a nedala som každý deň po sebe od tej istej matky? Ďakujem krásne a prajem Vam veľa šťastia pri podpore dojčenia u mamičiek.

Milá Dominika,

ohľadne vašich otázok: nemusíte mať obavy - bábätko môže byť dokrmované darcovským materským mliekom od viacerých darkýň. Toto sa bežne robí napríklad v nemocniciach pri kŕmení darcovským materským mliekom predčasne narodených a chorých detí na jednotkách intenzívnej starostlivosti. A tiež umelé mlieko sa vyrába z kravského mlieka, ktoré je kombináciou mlieka od rozličných kráv. Z tohto dôvodu nie je podstatné sústrediť sa na to, od ktorej darkyne kedy bábätko dostane ktoré mlieko.

Mrazenie materského mlieka je šetrný spôsob, ako ho uchovávať. Podľa štúdií je materské mlieko pri zmrazení dlhý čas v poriadku a je možné ho používať. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Darované mlieko od viacerych darkyn