Bojkot prsnikov kvoli dudliku, asi

Zuzana    06.09.2022, 15:29

Dobrý deň.Jachym ma 2 mesiace a 2 týždne.Narodil sa o 3 týždne skôr, takže na začiatku pri kojení zaspával, ale po 2 týždnoch sa to upravilo.Už od začiatku i v porodnici, keď bol na JISke mu dali dudlik-použivali taky vačši, ktory pripominal tvarom bradavku a podobný značky Bibs dokonca ešte vačši ako mal v porodnici sme použivali asi do 7 týždňa i doma. Vtedy sa dudlik praskol a dali sme novy - bohužial tvarovo iný (ovela menši a plochy) neuvedomujuc si, že by to mohlo sposobiť problém. Po nejakom čase sa začal Jachym od prsnika odťahovať a nechcel sa prisať, ale trvalo to vždy len pár minút na začiatku, kým asi nezačalo viac tiecť mlieko a nakoniec sa prisal.Vždy keď sa odtiahol a bol nepokojný alebo plakal strčila som mu do ust dudlik, on sa upokojil a potom som ho znovu skúšala priložiť k prsniku.Bohužial posledny týždeň nastal zvrat a už sa nechce prisať skoro vobec.I keď je hladný a uchopi bradavku, po par sekundach ju vypusti a začne plakať. Ak mu dam do ust ten maly dudlik hned sa upokoji, ale nasledne uz vobec nechce bradavku. Nedokáže poriadne otvoriť pusinku a aj keď sa mi podarí vsunuť mu tam nejakým sposobom bradavku dosť hlboko vydrži byť prisatý pár sekund a vypluje ju. V noci v polospanku je to lepšie ale cez deň, keď ho už prikladám k prsniku, začne plakať a dožaduje sa dudlu aj keď mu z neho netečie mlieko. Mlieko si odstriekavam takže ho dokrmim pomocou striekačky ale to pre mna nie je dlhodobo prijatelne riešenie. Všimla som si, keď ho cez maliček dokrmujem s pomocou striekačky, že už ani ten malíček nesaje tak silno ako tomu bolo, keď bol menši a dokrmovali sme kvoli spavosti.Mlieko mám a priala by som si, aby sme to mali tak ako na začiatku.Dá sa to ešte zachraniť a ako na to?Čo máme preto urobiť?Mam male prsia a doposial som kojila vzdy na vankuši v sede, ale teraz už keď ho pokladam na vankúš, tak začne plakať.

Milá Zuzana,

v tejto situácii existujú spôsoby, ako pomôcť vášmu bábätku. Keď sa bábätká takto správajú, typicky ide o reakciu na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Reakcia bábätka na zníženie toku mlieka sa postupne vyvíja v priebehu viacerých dní až týždňov, preto sa môže zdať, ako keby sa situácia zhoršila po tom, čo ste vymenili značku cumlíka za iný, ale v skutočnosti prisatie bábätka k prsníku ovplyvňuje negatívne akýkoľvek cumlík bez ohľadu na jeho veľkosť, tvar či marketing výrobcu, ktorý deklaruje, že „pripomína prsník“ alebo je „anatomický“, či „ortodontický“. Riešením tejto situácie teda nie je vrátiť sa k používaniu cumlíka, ktorý bábätko dostávalo v prvých dňoch života.

V tejto situácii je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka a pomôcť bábätku postupne znova získať dôveru v dojčenie a prsník. Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Je možné, že bábätko teraz reaguje veľkou nespokojnosťou a vníma ako nepríjemné už aj preloženie do polohy, v ktorej sa typicky dojčí. V tejto situácii často pomáha hľadať rôzne nové polohy pri dojčení, v ktorých bábätko nečaká, že mu bude ponúknutý prsník, môže pomáhať nadojčiť ho v šatke, nosiči, pri chôdzi, pri spoločnom kúpeli, tak ako popisuje tento materiál v časti o zintenzívnení fyzického kontaktu. Súčasne je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Ak by sa bábätko nepodarilo prisať a je potrebné ho nakŕmiť, je kľúčové odstriekavať si materské mlieko a pre jeho podanie ideálne použiť pohárik:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

aby sa dalo vyhnúť použitiu striekačky, pretože satie striekačky či prsta takisto zhoršuje schopnosť bábätka prisávať sa správne k prsníku a to ovplyvňuje, aký tok mlieka bábätko dokáže získať z prsníka. A aj z tohto dôvodu je kľúčové momentálne urobiť kroky pre to, aby sa dalo minimalizovať prípadne úplne zrušiť používanie cumlíka. Je pochopiteľné, že v tejto situácii, kedy je náročné bábätko utíšiť, sa to môže zdať ako nemožné. Aj preto vám odporúčame osobné stretnutie s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste mohli spoločne hľadať riešenia, ktoré budú pre vás a vaše bábätko zvládnuteľné. Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte aj ďalšie možné príčiny znižovania toku mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše, striekačy a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bojkot prsnikov kvoli dudliku, asi