Kojení, psychika a výživa

Daniela    06.09.2022, 16:14

Zdravím vás, prosím chtěla bych se zeptat, jak je to s hormony a psychikou při kojení? Jsem nyní před porodem, před 2 roky jsem se potýkala s poporodními úzkostmi, depresemi a těžkou nespavostí. Všichni okolo mi tvrdili, že to je kojením, že hormony vše vytváří. Měla jsem málo mléka, syn pořád plakal, mléko bylo takové průhledné, vodové a syn byl hubený a doteď mi špatně jí. Kojila jsem do roka nakonec ale nebylo to ono. Už teď se mě okolí ptá, jak to plánuji. Chci si to urovnat ještě před porodem, jestli "za to" může kojení, nebo spíše prostě poporodní klesání hormonů. A případně jestli doporučujete, jak se stravovat či podpořit tělo vitamíny jako prevenci? Měla jsem i anémii, takže to s tím také souvisí. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. Zdraví Daniela

Milá Danielo,

dojčenie patrí medzi faktory, ktoré znižujú pravdepodobnosť výskytu popôrodnej depresie u žien. Z hormonálneho hľadiska je práve obdobie dojčenia zo psychického hľadiska stabilným obdobím. V tomto období nekolíšu žiadne hormóny, po pôrode ženy nemajú menštruačný cyklus, čo znamená, že nenastávajú výkyvy v ženských pohlavných hormónoch. Jediný hormón, ktorý súvisí s dojčením, je prolaktín a jeho hladina je prvé týždne po pôrode pomerne vysoká a stabilná. Dojčenie nespôsobuje popôrodnú depresiu a napriek tomu, že v spoločnosti sa ešte stále traduje nesprávny termín „laktačná psychóza“, aj moderná psychiatria prestala tento termín používať a nahradila ho termínom „akútna psychóza“, pretože ju nespôsobuje dojčenie. Práve v týchto dňoch členka medicínskeho tímu MAMILY publikovala tento odborný článok, ktorý vás iste povzbudí:

http://www.cspsychiatr.cz/detail.php?stat=1454

Pre vaše psychické zdravie, ale aj pre psychické a fyzické zdravie vášho nenarodeného bábätka, je teda dojčenie kľúčové. Je pochopiteľné, že po predošlej skúsenosti môžete mať obavy o to, či bude vaše bábätko mať dostatok mlieka a bude spokojné. Odporúčame vám preto pripraviť sa na dojčenie ešte teraz v tehotenstve s niektorou z profesionálnych laktačných poradkýň MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne si vysvetlíte, ktoré kroky sú dôležité pre správny začiatok dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Naučíte sa, ako rozlíšiť, kedy bábätko pri dojčení pije a kedy saje bez pitia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Toto je kľúčová informácie, pretože výdatnosť dojčenia sa často nesprávne posudzuje podľa rôznych faktorov, ktoré v skutočnosti nemajú výpovednú hodnotu, napríklad podľa toho, či sa žene nalievajú medzi dojčeniami prsníky alebo či bábätko prespí po nadojčení určitú dobu a podobne. Ani farba materského mlieka nie je rozhodujúca. Materské mlieko môže vyzerať vodovo, priehľadne. Toto samo o sebe neznamená, že takéto mlieko je „slabé“ alebo že jeho zloženie nie je dostatočné pre bábätko. Pokiaľ bábätko bude získavať dostatok mlieka, bude priberať. Porozprávajte sa preto s laktačnou poradkyňou, ako rozlíšiť, kedy bábätko pije a či vypilo dostatok mlieka z prsníka a tiež o tom, ako mu pomôcť získať čo najviac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Na dojčenie v tehotenstve sa môžete pripraviť aj pomocou knihy Praktický návod na dojčenie:

https://shop.mamila.sk/knihy/prakticky-navod-na-kojeni-v-cestine

Do prípravy na dojčenie má zmysel investovať čas a energiu a odporúčame vám ostať so svojou laktačnou poradkyňou v kontakte tesne po pôrode a v nasledujúcich dňoch, aby ste získali pomoc a podporu od samého začiatku a mohli si tak byť istá, že vaše bábätko získava od samého začiatku dostatok mlieka a je spokojné. A ak by to tak nebolo, mohli by ste urobiť už v začiatkoch kroky pre zlepšenie situácie. Tieto kroky sa robia pri maličkých bábätkách omnoho jednoduchšie a efektívnejšie. Ak bude dojčenie bezproblémové a jednoduché, bude vám pomáhať v starostlivosti o vaše bábätko a aj toto bude prispievať k dobrému psychickému stavu, pretože náročný začiatok po pôrode bude pre vás jednoduchší.

Ak by to bolo potrebné, môžete užívať potrebné vitamíny, prípadne riešiť svoju anémiu. Tieto faktory nevplývajú na množstvo mlieka, alebo jeho zloženie, kvôli samotnému dojčeniu teda nemusíte užívať špeciálne vitamíny. Ale, ak by ste ich potrebovali vy, môžete ich užívať popri dojčení. Rovnako, ak by to bolo potrebné, môžete užívať aj rôzne lieky na liečbu prípadnej popôrodnej depresie, prečítajte si k tomu aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení, psychika a výživa