Zánět

Lucie    08.09.2022, 09:17

Zdravím,prosím o radu. Malý má bolesti bříška,nadýmání. Řešíme na alergologii zda nemám nějakou alergii co predavam. Paní doktorka mne ještě upozornila že mu můžu predavat zánět ,který mu může dělat nadýmání v bříšku. Je to možné? Jak ten zánět u sebe poznám? Má 8mesicu. Děkuji Lucie 

Milá Lucie,

v situácii, kedy sa bábätko správa, ako keby ho bolelo bruško, by prvým krokom malo byť vyhodnotenie toho, čo sa deje pri dojčení. Toto opatrenie je neinvazívne a rýchlo prináša informáciu o tom, čo sa vlastne deje. Niekedy má totiž takéto správanie bábätka skutočne medicínsku príčinu, ale najčastejšie sa bábätká správajú tak, že sa to vyhodnocuje ako bolesť bruška a nafukovanie v situácii, kedy takto reagujú na tok mlieka, ktorý vnímajú ako nedostatočný. Toto je možné odlíšiť pozorovaním dojčenia a vyhodnotením pitia bábätka a správania bábätka pri dojčení. Odporúčame vám preto skontaktovať sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Laktačná poradkyňa vás naučí, ako vyhodnotiť pitie bábätka a jeho správanie pri dojčení. Ak by sa ukázalo, že vaše bábätko potrebuje získavať z prsníka viac mlieka, je možné, že opatrenia, ktoré by toto pomohli zlepšiť, pomôžu zlepšiť aj celkovú situáciu s bruškom. Vo všeobecnosti tieto opatrenia popisujú tieto materiály:

https://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak sa vylúči možnosť, že toto správanie bábätka súvisí s reakciou na znížený tok mlieka, potom je dôležité hľadať príčiny nespokojnosti bábätka inde, než v dojčení. Dojčením matka nepredáva dieťaťu ani alergiu, ani zápal. Riešením tejto situácie nie je ukončenie dojčenia alebo obmedzenie dojčenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok