Odstavenie

Leona    09.09.2022, 09:47

Dobrý deň, som 10 týždni tehotenstva, mam dvojročnú dcérku, dojčím ju 3krat denne niekedy 5krat. Tvorba mlieka mi uz klesá, malinka sa ešte síce nechce odstaviť a ani to nechcem, len to mliečko mi kleslo tal ze ho mam trosku. Mam strach ze jej nebudem uz môcť dávať mliečko. Prosim vás, potrebuje ešte dvojročné mliečko? Krabicové mlieko mi vobec nevypije. A ja mam stále pochybnosti, či jej fakt nechýba mlieko.. Ďakujem za odpoveď.

Milá Leona,

počas tehotenstva je prirodzené, že tvorba mlieka poklesne v dôsledku hormonálnych zmien v tehotenstve. To však súčasne neznamená, že vaše dieťatko nezískava žiadne mlieko, naopak, postupne sa bude tvorba mlieka znova zvyšovať a už teraz vaša dcérka získava mlieko, ktoré sa svojím zložením podobá mlieku, ktoré sa tvorí ženám tesne po pôrode a ktoré sa označuje ako kolostrum, tekuté zlato. Toto je nesmierne cenné.

Z hľadiska výživy môžete dcérke ponúkať pestrú a čerstvú stravu. Toto je to, čo odporúča Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá zdôrazňuje, že ak by išlo aj o úplne nedojčené dieťatko, nemalo by dostávať umelé mlieko, ale ani žiadne iné mlieko živočíšneho či rastlinného pôvodu v množstvách, ktoré by za iných okolností dostávalo dojčené dieťa pri dojčení. Ak používate napríklad kravské mlieko vo svojej bežnej strave, môžete toto jedlo dávať aj dcérke, ale nemusíte sa snažiť, aby dcérka vypila nejaké konkrétne množstvo mlieka. Pokračujte v dojčení a popritom nechajte dcérku papať rôzne potraviny. V priebehu tehotenstva bude dcérka postupne získavať z prsníka viac a viac mlieka a po pôrode môžete pokračovať v tandemovom dojčení dcérky s malým bábätkom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok