Penová stolica u dojčata

Michaela    14.09.2022, 08:55

Dobrý deň, syn má o týždeň 4 mesiace a posledné 2 týždne sa mu nedá inak vyprázdniť jedine s rektalnou rurkou, ktorú keď mu dáme tak ma penovu stolicu žltej farby. Veľmi sa snaží a tlačí ale proste mu to samému nekde. Je plne dojceny a pred mesiacom mu doktorka predpísala železo 2krat denne, neviem či to môže mať s tým súvislosť .. napadlo ma že či to nemôže byť aj z laktózy, v poslednej dobe sa mi zda že mi z nej nieje dobre .. ďakujem

Milá Michaela,

výlučne dojčené bábätko by nemalo trpieť zápchou a v prípade, že kaká stolicu, akú ste opísali, tak nejde o formovanú stolicu a nemal by byť problém takúto penovú stolicu vytlačiť. Používanie rektálnej rúrky však dokáže vytvoriť návyk na vyprázdnenie s takouto pomocou. Odporúčame vám preto postupne túto situáciu meniť a prestať používať rektálnu rúrku. Najčastejšie rodičia siahnu po rektálnej rúrke vtedy, ak je ich bábätko veľmi uplakané a nedokážu ho utíšiť. Ak sú bábätká nespokojné, často pri plači a nespokojnosti červenejú v tváričke, priťahujú nožičky, vydávajú rôzne zvuky a toto vytvára dojem, že ide o prejavy bolesti bruška a o snahu vytlačiť stolicu. V skutočnosti sa takto bábätká môžu správať aj vtedy, keď potrebujú pomoc so zaspatím, keď je pre ne náročné utíšiť sa. A existujú aj iné možné príčiny nespokojnosti bábätka, ktorá sa označí za „koliku“. Prečítajte si k tomu tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Pri odstraňovaní rektálnej rúrky vám môže pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY, ktorá vám môže ukázať rôzne spôsoby utišovania bábätka a riešenia jeho nespokojnosti. Spoločne tiež môžete vyhodnotiť dojčenie a príjem mlieka zo strany bábätka.

Príčinou tohto správania bábätka vysoko pravdepodobne nie je problém s laktózou. Bábätká v tomto veku dokážu spracovať laktózu, primárna laktózová intolerancia je v tomto veku tak mimoriadne raritná, že nemá zmysel o nej uvažovať. Bábätká v tomto veku potrebujú laktózu, preto je dôležitou súčasťou materského mlieka. Laktóza je kľúčová látka pre správny vývoj mozgu. A aj preto sa v materskom mlieku bude nachádzať bez ohľadu na vaše stravovanie, aj keby ste nekonzumovali potraviny s obsahom laktózy, v materskom mlieku sa laktóza bude nachádzať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Penová stolica u dojčata