Bulka v prsu

Nikol    15.09.2022, 13:06

Dobrý den, mám 8 týdenní dcerku, kterou plně kojím. Před 4 dny jsem si našla bulku v prsu a na povrchu je červený flek. Nejspíš to bude ucpaný mlékovod? Horečky zatím nemám, odsávám, nahřívám a masíruju, ale bulku stále mám. Můžu dělat ještě něco více? Bohužel bulka je z vnitřní strany, takže miminko nemohu přiložit bradičkou k zatvrdlině. Děkuji za odpověď.

Milá Nikol,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je jednoduché diagnostikovať prostredníctvom internetu. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, čo presne sa deje. Váš popis znie ako situácia, kedy sa zablokoval mliekovod a o to viac je dôležité stretnúť sa s poradkyňou osobne, pretože vznik hrče v prsníku sa spája s nerovnomerným vyprázdňovaním prsníka, čo je spôsobené nesprávnym prisatím bábätka. Okrem toho má zmysel takúto situáciu vyhodnotiť a riešiť z dlhodobého hľadiska, aby sa predišlo ďalším následkom nesprávneho prisatia bábätka a zabránilo sa aj vzniku takejto hrče v budúcnosti.

V tých najjednoduchších prípadoch ide v situáciách, akú opisujete, pravdepodobne o upchatý mliekovod, ktorý by sa vo väčšine prípadov mal vyriešiť sám od seba v priebehu 1 - 2 dní. Upchaté mliekovody sa častejšie spájajú so situáciou, kedy sa niektoré miesto v prsníku nedostatočne vyprázdni, môže sa mliekovod upchať. Na vyriešenie takejto situácie pomáha v prvom rade úprava prisatia bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a rovnomerné vyprázdňovanie prsníka. Zablokovanie mliekovodu sa deje práve v dôsledku toho, že sa niektorá časť prsníka nevyprázdňuje rovnomerne. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Pri dojčení môže mať zmysel masírovať hrče a stláčať prsník:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bulka v prsu