Poloha pri dojceni

Zuzana    19.09.2022, 18:12

Dobry den, rada by som sa poradila ohladom polohy pri dojceni v lahu. Moj syn ma 11tyzd., dojceny na poziadanie, na posl.poradni mal 6,5kg (teraz si myslim, ze uz ma 7kg). Od porodu preferujem dojcenie v lahu, mala som rozsiahle porodne poranenia a poriadne sadnut som si vedela tyzdne. Syn spi s nami v posteli a ked bol este novorodenec, pri dojceni v lahu bol na boku, lenze sme zistili, ze matrace su prilis makke, zabaral sa. Vzali sme druhe a zacal sa dojcit tak, ze je na chrbte a len hlavku ma otocenu k prsniku. Pediatricka sa vyjadrila, ze to nie je bezpecne-to lezanie na chrbte, ze sa moze povracat a grcka mu zajde do pluc, alebo sa pridusi, ze mam davat odgrgavat, aj ked som na profiloch o spanku citala, ze naj poloha je prave na chrbte. Ja si to neviem velmi predstavit, v noci len vytasim prso, skontrolujem nostek a spime. Skusala som ho aj podkladat zozadu s dekou, ale on sa aj tak vie napolohovat, ze nelezi uplne na boku, lezi vlastne na tej deke zboku, prip. pripadne ruku da tak, ze sa vlastne prepadne na chrbat. Inak dviha hlavicku, je hravy, dzavoce, spi dobre, aj v noci (odstupy od 2 do 4h). LP pri nas bola v zaciatkoch, to este bol na boku. Ale kedze pribera viac nez dost, prislo mi, ze sa mu tak papa asi naprijemnejsie. Aj na dojciacom vankusi sa mi raz podari ho napolohovat na bok, potom je zasa akoby bruskom oproti mne (to si musim natrenovat). Mam to teda riesit? Dakujem.

Milá Zuzana,

nemusíte sa obávať, pokračujte v dojčení tak, ako ste s bábätkom zvyknutí. Pri nočnom dojčení je dôležité mať možnosť dojčiť poležiačky a k tejto polohe sa môžete pozrieť aj na naše inštruktážne video:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#D

Bábätko nie je zmenšenina dospelého. Rovnako, ako pre takéto malé bábätko nie je normálne, aby malo napríklad srdcový tep taký, aký majú dospelí ľudia, ani stabilizačná poloha pre malé bábätko nie je tá istá, ako je pre dospelého. Pri dospelom človeku, ktorý je napríklad v bezvedomí, je skutočne bezpečná poloha na boku. Pre malé bábätko je bezpečná poloha na chrbte a toto je poloha, ktorá sa odporúča pre spoločné spanie. V tejto polohe je priedušnica a pažerák bábätka anatomicky v takej polohe, že ak by sa bábätko aj pogrckalo, mlieko mu nezatečie do priedušnice. Pri polohe na boku alebo dokonca na brušku je toto riziko väčšie. Pokračujte preto v dojčení tak, ako ste popísali. Pre budúcnosť má zmysel, aby vaše bábätko bolo zvyknuté nielen na dojčenie v ľahu, ale aby ste mali funkčnú aj nejakú polohu v sede, pretože nie vždy je možné bábätko dojčiť v ľahu a takto by ste pokryli všetky situácie. Niekedy, ak sa bábätko dlhodobo dojčí len v ľahu, môže odmietať dojčenie v sede a toto môže spôsobovať praktické problémy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Poloha pri dojceni