Strava a ABKM

Kristína    19.09.2022, 18:34

Ak dojčiaca matka môže konzumovať čokoľvek, prečo teda keď ma bábo ABKM musí matka vysadiť mliečnu bielkovinu zo stravy? Ako to funguje?

Milá Kristína,

dojčiace ženy paušálne nemusia zo svojho jedálnička vyraďovať rôzne potraviny len preto, že niektorým ženám alebo bábätkám tieto potraviny spôsobujú problémy. Dojčiaca žena môže konzumovať tie potraviny, ktoré nerobia problém jej a nevypozorovala, že by robili problém jej bábätku. Ak sa ukáže, že bábätko reaguje na niečo z matkinej stravy, napríklad na bielkovinu kravského mlieka, potom má zmysel, aby sa bábätko nestretávalo s bielkovinou kravského mlieka. To znamená, že ak už ono papá jedlo, nemalo by obsahovať potraviny s kravským mliekom a ak ide o výlučne dojčené bábätko, nemala by takéto potraviny konzumovať ani jeho matka, hoci by aj jej samotnej nespôsobovali problém. Dobrá správa je, že ABKM býva pri mnohých bábätkách prechodná diagnóza a časom má zmysel pokúsiť sa do stravy bábätka bielkovinu kravského mlieka zaradiť a sledovať, či ešte stále má príznaky alergie.

Vzhľadom na to, že z vašej otázky nie je zrejmé, aká je vaša situácia, pokiaľ sa pýtate ohľadom vášho bábätka, ktorému určili diagnózu ABKM, môže byť pre vás zaujímavá aj táto odpoveď z našej poradne dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=10336



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strava a ABKM