Večer bez mamky

Danča    20.09.2022, 14:09

Pěkný den, ráda bych se zeptala, jak nejlépe mohu připravit miminko na večer bez maminky? Mám sedmiměsíčního chlapečka, plně kojeny (s prvními příkrmy), spí se mnou v postýlce, je zvyklý usínat u kojení a v noci si cucne asi milionkrát :) Nicméně nás čeká večer, kdy s ním nemůžu být a usínání i krmení bude obstarávat babička. Vůbec netuším, jak na to, protože malý není naučený ani na dudlík, ani na flašky, což jsem ráda, ale teď by nám to pomohlo

Milá Danča,

z hľadiska výživy bábätku v tomto veku stačí obyčajné jedno a nepotrebuje umelé mlieko, fľašu ani cumlík. Nemusí nevyhnutne dostať ani odstriekané alebo odsaté materské mlieko. Babička ho môže nakŕmiť jedlom, ktoré sa vám osvedčilo, že synčekovi chutilo, prípadne môže mať v zálohe pripravené vaše mlieko, ktoré by ideálne mala podať pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Túto zručnosť ju môže vopred naučiť niektorá z našich profesionálnych laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a môže sa tak vyhnúť použitiu fľaše. Má zmysel hľadať iné riešenia, pretože niekedy aj jednorazové použitie fľaše môže ovplyvniť dojčenie negatívne.

Babička by takisto mala s vaším synčekom mať vybudovaný vzťah, aby na ňu bol zvyknutý. Veľmi vám môže pomôcť, ak by babička vedela synčeka nosiť v nosiči, či šatke a mohla ho uspávať napríklad hojdaním na fitlopte alebo iným podobným spôsobom. Môže ho večer, hoci aj neskoro, vziať na prechádzku v nosiči, kde môže bábätko zaspať a môže byť spokojné. Pokiaľ rozumieme vašej otázke správne, pôjde o čas večera a uspatia bábätka, kým sa neskôr večer vrátite domov. To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. A odlúčenie od matky môže predstavovať pre dojčené dieťa v tomto veku náročnú situáciu.

Z tohto dôvodu je dojčenie pre dieťa ťažko nahraditeľné a neexistuje vyskúšaný univerzálny návod na to, aby to nebolo stresujúce a aby človek, ktorý sa o bábätko bude starať vedel, ako to urobiť. To závisí od jeho skúseností tohto človeka so synčekom, od ich vzťahu, od toho, koľko času bežne so synčekom trávi a od jeho tvorivosti. A dokonca aj napriek tomu to môže byť veľmi zložité. Určite nestačí voda či odstriekané mlieko - dokonca je pravdepodobné, že synček ani nebude chcieť piť vodu (alebo čokoľvek iné), synček chce dojčenie, a to v jeho predstavách neznamená pitie.

Skúste sa spolu s babičkou porozprávať o tom, ako to bude fungovať, keď budete preč. Aké prostriedky používala doteraz na starostlivosť o vášho synčeka? Je na ňu dieťatko zvyknuté? Ak žiadne, ak ste ho uspávali výlučne vy, tak čo si vie predstaviť, že urobí, aby synček zaspal? Bude ho nosiť? Čo bude robiť, keď nebude chcieť zaspať a bude plakať? Riešenie týchto otázok musí prísť z vášho poznania vášho dieťatka a z toho, ako sa babička oň doposiaľ starala. Nie sú v tomto smere zaručené rady, ktoré by pri každom dieťati fungovali. Ak na tieto otázky nedokážete uspokojivo odpovedať, treba znovu prehodnotiť váš plán odlúčenia. Mnohí rodičia zisťujú, že je jednoduchšie, ak ide spolu s dieťatko a s matkou, aby ste ho mohli uspať alebo utíšiť, ak by nastala náročná situácia. Toto môže byť v konečnom dôsledku jedno z možných riešení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Večer bez mamky