Nalévající se prsa (4 týden po porodu)

Nikola    22.09.2022, 09:14

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem 4. týden po porodu a stále se mi neustalila laktace, prsa se mi nalévají, sice ne už tolik, ale nalévají. Malá pije hodně, kojim vždy z obou prsů a malá se při kojeni mleka i prepije. Po kojeni prsa jsou měkká, nebolí mě (pouze mám pocit namožených prsou), ale prsa nejsou vždy dokonale mekka, pod dvorcem uprostřed prsu lze vždy nahmatat napnutou tkáň, takže prsa nejsou všude měkká jako “bláto”. Moje otázka je, zda mám ještě odsávat prsa po nakojení tak, aby byla co nejměkčí nebo je mám nechat být, pokud mi pocit v nich po nakojení není nepříjemný? Bojím se zánětu prsou, který jsem prodělala na přelomu 2.-3. týdne, aby se mi nevrátil. Proto nevím, zda je vždy raději úplně nevyprazdnit do co největšího pocitu měkkosti co jde. Snad jsem problém popsala dobře. Děkuji.

Milá Nikolo,

ženy v tomto čase po pôrode môžu pozorovať nalievanie prsníkov, toto samo o sebe nie je dôvodom na zásah, odsávanie alebo odstriekavanie mlieka nie je bežnou súčasťou dojčenia. Naliatie prsníkov nie je príčinou vzniku zápalu prsníka alebo zablokovania mliekovodu. Takáto situácia vzniká primárne tým, že pri dojčení sa nevyprázdňujú všetky časti prsníka rovnako, čo je ovplyvnený tým, akým spôsobom je bábätko prisaté k prsníku. Preto kľúčovým bodom prevencie v tejto situácie je pomôcť bábätku prisať sa správne k prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a to, nakoľko sa vyprázdňujú všetky mliekovody prsníka rovnomerne. Správne prisatie je tiež prevenciou proti bolesti bradaviek. Prisatie bábätka môžete vyhodnotiť aj prostredníctvom týchto videoukážok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

alebo sa môžete stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Ak by ste medzi dojčeniami začali pociťovať nepríjemné pocity naliatia prsníkov, môže vám pomôcť odstriekať trochu mlieka, do úľavy. Nie je potrebné (a ani žiaduce) odsávať po dojčení ani odsávať veľké množstvá mlieka. Oveľa lepšie je skúsiť dojčiť bábätko častejšie, ak má záujem, prípadne bábätku pri naliatí prsníkov dojčenie ponúknuť. Z hľadiska nalievania prsníkov aj z hľadiska bábätka je dobré, ak sa bábätko dojčí často. Ak sú prsníky naliate a bábätko je nadojčené, nemusíte odsávať. Okrem toho odstriekavanie môže byť vhodnejšie a jednoduchšie ako odsávanie. Odsávajte či skôr odstriekavajte minimálne množstvá mlieka iba vtedy, ak sa naliatie nedá vydržať. Ak je to nevyhnutné, odstriekajte mlieko len do úľavy. Nemusí to byť po každom dojčení. Riaďte sa pocitom, ktorý máte v prsníkoch.

Prečo odsávanie alebo odstrekovanie mlieka pri vysokej tvorbe mlieka pravdepodobne nie je správnym riešením:

1) Ak budete odstriekavať mlieko, môže sa tvorba mlieka v dôsledku odstriekavania ďalej zvyšovať a celý problém sa v konečnom dôsledku môže zhoršiť.

2) Po odstriekaní mlieka môže byť tok mlieka pre dieťatko paradoxne príliš pomalý (v porovnaní s tokom mlieka, ktorý zažilo predtým - bez ohľadu na to, že mu tiež nemusel vyhovovať) a dieťa sa môže odťahovať a byť nespokojné aj z toho dôvodu, že nebude spokojné s pomalým tokom mlieka.

Lepšie než odstriekavanie môže byť to, že po spustení mlieka necháte mlieko len voľne odtiecť, ak je to skutočne potrebné. Aby mlieko netieklo  z druhého prsníka pri dojčení, je možné hneď po začiatku dojčenia zatlačiť na bradavku druhého prsníka a držať ju chvíľu stlačenú. Okrem toho je v prevencii zablokovania mliekovodov, ale aj ďalších problémov s dojčením dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nalévající se prsa (4 týden po porodu)