Schválně kouše při kojení (hra)

Adina    27.09.2022, 11:16

Syn 13 měsíců začal při každém kojení agresivně kousat do bradavky, většinou na konci nebo uprostřed. Jednoznačně poznám, že jde o "hru". Jednou to udělal omylem a moje reakce (zakřičení, škubnutí) se mu líbila, bral to jako odezvu a od té doby to dělá stále a přidává na intenzitě. Pevně stiskne bradavku do zubů a směje se, čeká, co udělám. Je nemožné ho v tu chvíli odpojit, lze jen trpět a čekat, až ho to přestane bavit. Velice mi to kazí vztah s jinak bezproblémovým dítětem. Uvažuji, že ho z tohoto důvodu odstavím, protože to nejde vydržet. Fyzicky mi to ubližuje. Nepomáhá ani vyříkávání, ani křik. Je to velice frustrující. Podotýkám, že jsem k tomu ve 14. týdnu těhotenství a proto tento stres přechází i na dítě. Zároveň syn je velice závislý kojenec, nedovedu si představit mu prso sebrat. Ale pokud to takto půjde dál, nebude jiná možnost. Je nějaký způsob jak toto zastavit? Děkuji moc.

Milá Adino,

pokiaľ ide naozaj len o "experiment" a "hru" zo strany dieťatka, tak toto prejde. Dá sa urobiť viacero krokov, aby sa situácia zlepšila:

1) Zamerať sa na to, aby dieťatko bolo počas dňa a pred dojčením dostatočne nakŕmené. Čím viac bude nakŕmené, tým lepšie bude aj jeho správanie na prsníku.

2) Sledovať a dávať pozor na to, aby dieťatko bolo dosť vyspané, nie nadmerne unavené. Toto tiež zlepšuje správanie na prsníku.

3) Nekričať, nerobiť nič dramatické. Čím menšia reakcia, tým skôr to odznie. Nevysvetľujte, nič nehovorte.

4) Ak by išiel zahryznúť, tak vložiť prst do ústočiek alebo do líčka medzi čeľuste, aby pusinku otvoril. Takto sa dá odpojiť okamžite. Následne odviesť pozornosť.

5) Ak treba, liečiť bradavku, ak je poškodená alebo bolí.

6) Dávať mu pri dojčení do ruky hračku, venovať mu pozornosť, rozprávať sa s ním, pozerať sa mu do očí - znižuje to pravdepodobnosť, že pohryzie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Schválně kouše při kojení (hra)