Prikrmy a dojcenie

Lenka    30.09.2022, 14:49

Dobry den, mam 8,5 mesacneho syna, plne dojceneho na poziadanie, vazi cez 12 kg, prikrmy som sa pokusala zavadzat od 6.- teho mesiaca, ale moj syn vsetku stravu napriek mojej kreativite vytrvale odmieta, az na paradajku tu aspon vlozil do ust, ak sa mi podari nejaku lyzicku mu vlozit do ust, tak ma problem potravu prehltnut a sa dusi, chcem sa opytat ci ma zmysel vobec skusat mu davat prikrmy a do kedy moze ostat iba na materskom mliecku

Milá Lenka,

9-mesačné bábätko pije na prsníku približne rovnaké množstvá mlieka ako počas výlučného dojčenia, pričom ani tam sa tvorba mlieka veľmi nezvyšuje, 5-mesačné výlučne dojčené, priberajúce a prospievajúce bábätko pije približne také isté množstvo ako mesačné výlučne dojčené dieťa. A to aj v prípade, že ide o bábätko, ktoré váži už 12 kíl. Materské mlieko je aj po skončení výlučného dojčenia ešte mnoho mesiacov hlavnou súčasťou výživy dieťaťa a ešte v druhom roku života pokrýva takmer všetky výživové požiadavky dieťaťa. Preto, ak sa dieťa nepapá ochotne jedlo, či prechodne sa chce znova len dojčiť a odmieta jedlo, nie je potrebné sa obávať. Táto situácia sa často stáva napr., ak je bábätko choré. Choré deti často chcú byť len dojčené. Dojčenie im totiž pomáha prekonať bolesť, dodáva im imunitné látky a rôzne iné imunitné faktory a pomáha im, aby sa ľahšie a rýchlejšie uzdravili. A materské mlieko je počas choroby tá najlepšia potrava.

Mnohé deti v prvých mesiacoch, kedy sa učia jesť, nezjedia reálne veľké množstvá jedla. Je to tak v poriadku. Bábätká sa spočiatku ešte len učia jesť jedlo a je normálne, že dojčenie tvorí drvivú časť ich celkového príjmu potravy. Naďalej dojčite tak ako doposiaľ. Pokojne bábätko dojčite tak, ako doteraz, na požiadanie, kedykoľvek chce. Dieťatko sa bude učiť jesť postupne, nenúťte ho do jedla, dajte mu jedlo ochutnávať, brať do ruky, oblizovať, nechajte ho vyberať si z vášho taniera to, na čo má chuť. Čas, v ktorom deti začnú jesť väčšie množstvá jedla, je rozličný pre rozličné deti.

Hlavná otázka vo vašej situácii je, či vaše dieťatko priberá a prospieva. Pretože väčšina detí, ktoré sú v prvých mesiacoch učenia sa papať dobre dojčené a zároveň jedia trošku jedla, prospieva dobre a postupne sa neskôr rozpapajú viac. Nie je vhodné ich do jedla nútiť ani sa nemusíte trápiť. Skôr začnite vytvárať príležitosti, kedy sa dieťatko môže s rôznym jedlom hrať, skúmať jeho konzistenciu, vôňu, vlastnosti a dávať si ho aj do ústočiek.

Vo vašej situácii je teda kľúčové vyhodnotiť spolu s poradkyňou pri dojčení pitie na prsníku a ďalšie okolnosti súvisiace s dojčením. Poradkyňu pri dojčení si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak by ste spolu s poradkyňou vyhodnotili, že vaše bábätko na prsníku dostatočne nepije, je možné aj v tejto dobe zvýšiť príjem mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

čo je prvá stratégia pred tým, než by sa hľadali iné možnosti a táto stratégia často pomôže aj zvýšiť ochotu bábätka papať jedlo.

V rámci učenia bábätka papaniu vám môže významne pomôcť naša krátka, zrozumiteľná a prehľadná prednáška, ktorú o tejto téme pripravil medicínsky tím MAMILY:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prikrmy a dojcenie