Zápal prsníka alebo niečo iné

Kristina    14.10.2022, 15:20

Dobrý deň, po 4 týždňoch od narodenia sa mi pravdepodobne spravil zápal prsníka, hrča v prsníku aj zatvrdnutie na prsníku, červene horúce fľaky, bolesť pri dojčení. Po 48 hodinách nastúpili vysoké horúčky snažila som sa ešte počkať další deň, bohuzial bolesti a problémy sa stupňovali. Problém je len na jednom prísniku. Laktačná poradkyňa bola u mna dva týždne predtým kvôli bolestivosti bradaviek, skontrolovala prisatie bábätka všetko v poriadku. Dala mi kvapky na ošetrenie bradaviek, tie zabrali. Vrátim sa ale k tomu zápalu, po 3 dňoch samoliečenia som bola nútená ísť na pohotovosť, tam mi dali antibiotiká dalacin, záver zápal prsníka . Lieky mám na 10 dni. Dnes je 6 deň užívania, teoloty ustúpili behom 24 hodín, fľaky červene už nemám aj bolestivost pri dojčení sa zmiernila. Čo mi však robí starosť je, že stále mám vo vnútri hrču ktorá je tvrdá a neviem ju rozmasirovat plus mám na povrchu okolo bradavky stuhnutý tvrdý pas nie guľatú hrcku a tiahne sa to okolo polovice bradavky az na spodnú časť prsníka a ostali mi fľaky take modro fialove. Môžem mat iný problém s prsnikom? Bolesť je na dotyk ale miernejšia, alebo sa zápal prsníka hojí dlhšie ? Pripadne ako rozmasirovat ten zatvrdnuty pas aj hrcku v prsníku ? Teplo nepomáha ani masírovanie počas dojčenia, mlieka mám menej ako v zdravom prsníku ale prikladám prvotne len k tomuto zapalenemu a ani po dojčení sa mi tvar tých zatvrdnutych miest vôbec nezmení . Ďakujem za odpoved

Milá Kristína,

hrča v prsníku sa po zápale prsníka môže vyskytovať aj týždeň od vypuknutia príznakov. Mala by sa však postupne zmenšovať. Ak sa vám nezdá, že by sa hrča zmenšovala, odporúčame vám skontrolovať túto hrču ultrazvukovým vyšetrením u gynekológa.

Aj vzhľadom na to, že zápal spojený s vysokou horúčkou a hrča v prsníku môžu znižovať tvorbu mlieka, malo by zmysel sa teraz znova spojiť s vašou laktačnou poradkyňou, aby ste sa pozreli na to, aké kroky môžete urobiť pre to, aby sa prsník čo najlepšie vyprázdňoval a bábätko získavalo dostatok mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápal prsníka alebo niečo iné