Nekakajuce babatko

Andrea    18.10.2022, 17:21

Dobry den, syncek ma 11 tyzdnov. Je plne kojeni a posledne 4 dni nekaka. Silno tlsci, puci sa, placka (nie ale stale) ale maximalne si prdne aj to tiche a zapachajuce prdiky. Dostava probiotika a davala som mu sirupcek balonixmed. Neviete ako by som mu pomohla vykakat sa? Doteraz kakal ukazkovo, kazdy den. Dakujem

Milá Andrea,

ak bábätko prestane kakať každý deň, je kľúčové vyhodnotiť, ako vyzerá jeho pitie na prsníku. Pre mnohé výlučne dojčené bábätká totiž môže byť úplne normálne, že po 3 týždni po narodení prestávajú kakať každý deň, dokonca niekedy môžu mať aj celkom dlhú dobu. Toto môže byť normálne za predpokladu, že ide o bábätko, ktoré popri tom získava dostatok materského mlieka pri dojčení, priberá a prospieva. Preto je dôležité v tejto situácii vyhodnotiť, či to, že vaše bábätko prestalo kakať, nie je príznakom toho, že sa znížil jeho príjem mlieka alebo to nie je spôsobené znížením príjmu mlieka. Odporúčame vám preto obrátiť sa na profesionálnu laktačnú poradkyňou osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY sa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Spoločne vyhodnotíte, či vaše bábätko získava dostatok mlieka a v prípade, že by to tak nebolo, laktačná poradkyňa vám ukáže, ako postupovať, aby sa jeho príjem mlieka zvýšil:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Súčasne vyhodnotíte ďalšie faktory, ktoré môžu spôsobovať, že bábätko je nespokojné, priťahuje nožičky k telíčku, pučí sa. Toto nie vždy súvisí priamo s bruškom a vedecké štúdie v posledných rokoch pomerne jednoznačne poukazujú na to, že takéto prejavy správania bábätka nesúvisia s plynmi v brušku a tiež, že vzhľadom na to, že materské mlieko je prirodzená probiotická strava, dojčené bábätká nepotrebujú dostávať probiotiká. Materské mlieko obsahuje podstatne viac probiotických baktérií, v druhovom zastúpení, ktoré je omnoho bohatšie, než ktorékoľvek probiotiká z lekárne (materské mlieko obsahuje viac ako 7000 kmeňov baktérií, bežné probiotiká typicky 3 – 5 kmeňov). Najčastejšie príčiny takéhoto správania bábätka opisujeme v tomto článku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Prejdite tieto možnosti s laktačnou poradkyňou na osobnom stretnutí, aby ste pomohli bábätku znížiť mieru plaču a nespokojnosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nekakajuce babatko