Môžem darovať mlieko sestre?

Beáta    20.10.2022, 13:56

Dobrý deň mala by som otázku ohľadom dojčenia, mám skoro 10-mesačne bábätko a stále kojím. Mlieka mám viac než dosť. Sestre sa 2 týždne dozadu narodilo tiež bábätko. Ale má velký problém s kojením. Malý malo vypije a je potrebné ho kŕmiť cez tú hadičku a aj umelým mliekom. Skúšala aj laktacnu poradkyňu, a aj keď jej pomohla dosť stále je to male akoby lenivé piť. Preto moja otázka znie. Mohla by som jej darovať svoje mlieko preňho, bolo by to výživne lepšie ako umelé alebo to nie je dobrý nápad?

Milá Beáta,

darcovstvo materského mlieka je šľachetný čin a pomôžete tým tomuto bábätku vyhnúť sa rizikám použitia umelej výživy. Umelé mlieko sa vyrába z kravského mlieka, ide teda o mlieko úplne iného živočíšneho druhu, ktoré sa získava od kráv, ktoré rodili v rôznom čase v minulosti. Umelé mlieko v žiadnom ohľade v tejto situácii nie je lepšou alebo bezpečnejšou voľbou.

Prečítajte si aj tento článok o skladovaní materského mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

V situácii, kedy vaša sestra dojčí 2-týždňové bábätko, sa dá urobiť veľa krokov pre to, aby sa zvýšil príjem mlieka priamo z prsníka a postupne sa znížila potreba dokrmovať a prešlo sa na výlučné dojčenie. V takejto situácii je kľúčové absolvovať viacero stretnutí s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, aby sa mohli urobiť kroky pre úpravu prisatia bábätka, stláčanie prsníka, tréning dokrmovania na prsníku laktačnou pomôckou (hadičkou), pre zvýšenie tvorby mlieka a opatrenia, ktoré pomôžu tomu, aby sa bábätko dojčilo tak často, ako to potrebuje. Vo všeobecnosti o týchto krokoch hovorí táto odpoveď z poradne MAMILY:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8911

Napíšte nám prípadne na dojcenie@mamila.sk meno laktačnej poradkyne, s ktorou sa vaša sestra stretla a odkiaľ je.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môžem darovať mlieko sestre?