Imunita dojceneho babatka po atb

Alžbeta    29.10.2022, 13:16

Dobrý deň, určite aj vďaka Vašim informáciam dojčím už moje druhé dieťatko a táto prirozdená forma starostlivosti nám pomáha vo všetkom, určite aj ako ochrana pred chorobami bábätka, príp. ich lepšie zvládanie. Avšak tentokrát moje 8 mesačné bábätko ochorelo (zápal hrdla) až tak, že sme sa nevyhli celkovým antibiotikám, čo ešte ani raz nemala ani 3 ročná dcérka. Konkrétne Cefzil. Keďže sú to prvé atb môjho dieťaťa a tak malého a všade človek číta, že atb oslabia imunitný systém a zabijú aj dobré baktérie v črevnej mikloflóre, som z toho riadne smutná, sklamaná a mám obavy. Chcem sa preto spýtať ako je to s dojčeným bábätkom, ktoré užíva atb? Atb “zničia” všetko to dobré, čo som doposiaľ “ do jeho imunity vložila” aj prostredníctvom dojčenia, prirodzeného pôrodu atď? Alebo zničia iba časť toho dobrého? Znamená to, že jeho imunita je teraz oslabená a bude už častejšie choré? Alebo je to len dočasný stav a kojenie to zase napraví? Po akom čase a do akej miery sa to kojením zase napraví? Mám dôvod sa o bábätko teraz viacej báť aj po vyliečení a čím podporiť obnovu imunity? Alebo je dojčenie dostatočná posila imunity aj po atb? Okrem týchto atb sme mali aj lokálne do nosa- Pamycon. Pomohlo by na nápravu slizničnej imunity nosa po atb, keby som sem tam striekla materské mlieko do nosa? Staršia tiež užívala pamycon, má zmysel aj jej napr pretrieť nos vatovou tyčinkou obliatou mojim mliekom? Staršia sa sama odstavila cca v 2 a pol roku, mesiac sa kojili tandem. Má zmysel z hľadiska imunity staršej moje mlieko aspoň odsať teraz a koľko by ho musela vypiť, aby to malo význam? Ďakujem veľmi pekne za odpovede aj za všetky informácie, ktoré prezentujete. Hneď pred prvým pôrodom som sa vašich rád chytila a potom skalopevne držala už 3 roky a vďaka tomu zažívam naozaj krásne a prirodzené dojčenie a inak si to už ani predstaviť neviem. Ďakujem!

Milá Alžbeta,

je nám ľúto, že vaše bábätko ochorelo. Dobrá správa je, že antibiotiká nezničia všetky baktérie, ony len znížia počet baktérií. V tele človeka/bábätka sa aj naďalej budú baktérie nachádzať a pitie materského mlieka ako aj iné faktory budú baktérie dopĺňať a nahrádzať a mikrobióm v tráviacom trakte sa obnoví. Jedno použitie antibiotík neznamená, že bábätko bude bývať častejšie choré. Ohľadne vytierania nosa materským mliekom - môžete to urobiť, nemáte s tým čo pokaziť.

V tejto situácii je kľúčové, že bábätko dojčíte. Pretože okrem toho, že v každej dávke materského mlieka vaše bábätko dostáva množstvo baktérií, pričom materské mlieko ich obsahuje viac ako 700 kmeňov, materské mlieko obsahuje protilátky proti chorobe, ktorú dostala vaša dcérka, spolu s ďalšími látkami, ktoré zlepšujú jej imunitnú odpoveď, vystieľajú poškodené sliznice. Dojčenie navyše v tejto situácii znižuje prežívanie bolesti a nepríjemných pocitov, pomáha bábätku zaspať a lepšie sa vyspať, menej plakať, toto všetko pomáha, aby sa bábätko vyliečilo rýchlejšie a aby sa po skončení choroby obnovoval jeho mikrobióm.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Imunita dojceneho babatka po atb