Odstaviť dieťa pri bolesti bruška

Petra    04.11.2022, 13:17

Dobrý deň, idem si k vám po radu. Môj drobec má 10t. Je plne dojčený. Posledný týždeň máme problém so stolicou, ktorú nedokáže drobec samovoľne vytlačiť. Prdiky počas dňa sú len občas. Každý večer musíme použiť rektálnu rúrku, pretože neskutočne plače od bolesti (tvrdé brusko) po použití rúrky výjde z neho hutnejšia žltá stolica, niečo podobné ako keď vytlačate pastu z tuby. Nemám pocit ,žeby som niečo nové zjedla. Tak sa chcem obrátiť na vaše skúsenosti, z čoho môže byť taká stolica. Premýšľala, ci ďalej dojčiť alebo co mam vysadiť. Som zúfalá z jeho plaču. Ďakujem za radu. S pozdravom Petra

Milá Petra,

vaša situácia sa nehodnotí jednoducho prostredníctvom internetu. Prejavy bábätka, ktoré súvisia s trávením, sa často v našej spoločnosti dezinterpretujú. Typickým príkladom je tzv. „kolika“, ktorá v skutočnosti vôbec nesúvisí s bolesťami bruška a dnes existuje mnoho štúdií, ktoré jednoznačne dokazujú, že príčinou správania bábätka, ktoré sa vyhodnocuje ako „kolika“, ako „boľavé bruško“ sú príčiny súvisiace s potrebou zlepšiť dojčenie alebo príčiny, ktoré súvisia s nedostatkom fyzického kontaktu bábätka s telom matky počas dňa a noci, čo spôsobuje nesprávne regulované fyziologické funkcie bábätka

Odporúčame vám preto, aby ste sa skontaktovali s profesionálnou laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili dojčenie a naučili sa rozlíšiť pitie bábätka a vedeli posúdiť, či bábätko pilo dostatočne výdatne. Niekedy totiž skutočne prejavy, ktoré človek vyhodnotí ako boľavé bruško, problémy s vykakaním súvisia s dojčením a je možné ich zmeniť zlepšením dojčenia. Ak by to tak nebolo, bolo by dobré vyhodnotiť správanie bábätka a pokúsiť sa zvýšiť fyzický kontakt bábätka s vami, vysvetlíte si s poradkyňou súvislosti medzi dojčením a spánkom, zaspávaním. Toto bývajú najčastejšie príčiny, keď sa situácia nesprávne vyhodnocuje ako problém s trávením. Pretože stolica dojčeného bábätka za normálnych okolností nebýva formovaná a teda býva tekutá (čo je aj prípad vášho bábätka). Bábätká nemajú zápchu a aj stolicu, ktorá je „vystreľujúca“ nie je problém vytlačiť. Tekutá stolica nepredstavuje problém pre jej vytlačenie.

Túto situáciu tiež nespôsobuje to, čo zjete vy:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda/obmedzovanie/

Rektálna rúrka sa občas používa preto, že po jej použití sa skutočne zmierni plač bábätka alebo sa bábätko prestane správať nespokojne. To však skutočne neznamená, že dôvodom pre jeho plač či  nespokojnosť bol fakt, že sa nevie vykakať. Veľmi vám preto odporúčame stretnúť sa s poradkyňou a prejsť konkrétne prejavy správania vášho bábätka, aby ste mohli dostať na mieru šité informácie. Rektálna rúrka je totiž návyková, keďže oslabuje prirodzenú funkciu zvieračov konečníka a potom bábätko skutočne pri jej pravidelnom používaní môže mať problém sa vykakať. Odporúčame vám čo najskôr ju prestať používať a začať túto situáciu riešiť s poradkyňou pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstaviť dieťa pri bolesti bruška