Dojcenie,menštruácia a ovulácia

Monika    08.11.2022, 12:21

Dobry den. Som matkou 14-mesacnej dcerky,ktoru stale dojcim. Menstruaciu som dostala hned po sestonedeli. S manzelom sa snazime o druhe dieta,zatial neuspesne.testy na ovulaciu su negativne a ukazuju,ze zrejme neovulujem.je to mozne,aj ked mam menstruaciu a pomerne silnu? Dojcim tiez pomerne casto. Budem musiet dieta odstavit,ked chceme 2.dieta? Dakujem

Milá Monika,

odstavenie ani zníženie počtu dojčení v tejto situácii nepomôže zlepšiť situáciu a nezvýši šance na otehotnenie a donosenie bábätka. To, že sa vám nedarí otehotnieť, nie je spôsobené dojčením a práve naopak: ukončenie dojčenia vám nijako nepomôže zlepšiť situáciu s plodnosťou.

V tejto situácii má zmysel začať sledovať svoj menštruačný cyklus podrobnejšie, aby ste získali informácie o tom, čo ukazuje vaše telo z hľadiska plodnosti počas celého menštruačného cyklu. Môžete na to využiť napríklad túto metódu: www.plodar.sk, v ktorej získate veľmi podrobné informácie o tom, ako aktuálne vaše cykly vyzerajú. Vyhodnocovať sa bude priebeh menštruácie, prečo je taká silná, ako uvádzate, či nezačína predmenštruačným špinením, či nekončí hnedým špinením alebo ľahkým krvácaním, kedy začína vylučovanie hlienu z krčka maternice, podľa jeho vlastností bude možné odhadnúť, ako prebieha ovulácia a tiež ako vyzerá fáza cyklu po ovulácii. Ovulačné testy sú pomerne nespoľahlivé pri odhadovaní toho, kedy nastáva ovulácia a nie je zriedkavé, že nedokážu zachytiť, kedy asi ovulačný jav prebehol. Preto, ak sledujete prítomnosť ovulácie touto formou, môže sa zdať, že ovuláciu nemávate. Podrobné sledovanie svojho cyklu by vám dalo presnejšiu informáciu, či krvácania, ktoré pozorujete, sú skutočne menštruačné krvácania a teda aj to, či prebieha ovulačný jav a dalo by sa odhadnúť, či je potrebné urobiť ďalšie kroky pre zlepšenie plodnosti a skontaktovať sa s lekárkami, či lekárom, ktorí podľa tejto metódy pomáhajú párom otehotnieť.

Z hľadiska dojčenia jediný hormón, ktorý by mohol ovplyvňovať plodnosť, je prolaktín. 14 mesiacov po pôrode je na základe vedeckých štúdií zrejmé, že vaša hladina prolaktínu by fyziologicky mala byť už porovnateľná tej, akú majú ženy, ktoré v tomto čase nedojčia. To znamená, že dojčenie už nijako váš cyklus neovplyvňuje. Práve naopak, dojčenie – keďže je formou starostlivosti o bábätko – poskytuje žene pomoc so starostlivosťou o bábätko. Bábätká v tomto veku sa často budia v noci a dojčenie predstavuje nástroj, ako pomôcť bábätku znova zaspať. Bábätká v tomto veku potrebujú veľa starostlivosti počas dňa a dojčenie pomáha v rôznych aspektoch tejto starostlivosti: utíši nespokojné bábätko, pomáha uspať, či udržať bábätko v spánku, poskytuje bábätku výživu, reguluje mu rôzne telesné funkcie. Všetky potreby bábätka, ktoré teraz napĺňate dojčením, by v prípade odstavenia bolo potrebné presmerovať na iné formy starostlivosti. Napríklad v noci namiesto ponúknutia prsníka, pričom následne môžete pri dojčení ďalej spať, by ste museli hľadať iné spôsoby, ako bábätko uspať (nosením, hojdaním, spievaním). Vo väčšine prípadov tieto iné formy starostlivosti si vyžadujú investovať viac energie. A to aj z hľadiska plodnosti je komplikujúci faktor, pretože pre plodnosť reaguje na stres. A náročná starostlivosť o bábätko je forma stresu. Dojčenie starostlivosť uľahčuje a tak pomáha aj plodnosti. Odstavenie teda plodnosť môže ešte zhoršiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie,menštruácia a ovulácia