Uspavanie kojením

Kea    08.11.2022, 12:40

Dobrý deň Mám skoro 4 mesačnú slečnu. Je naučená zaspávať na prsníku. Cez deň aj večer, lenze večer keď ju idem uspať, napr o 19 visí mi na prsníku aj do 21:30 Skúšala som posunúť spánok , išli sme do postele o 20:30 tak zaspala až o 22 Proste stále ,,ťahá a led vytiahnem tak plače , hnevá sa. Cumlik odmieta. Pwkne prospieva (8kg) pôrodná 3,7kg takze hladná určite nebude. Už som z toho zúfalá. Veľmi rada ju kojím, kedy koľkej zažiada ale toto uspávanie je extrém. Cez deň ju uspim pri kojení , niekedy spi pól hod a inokedy musím ležať pri nej a len dudluje. Poraďte mi niečo prosím lebo občas jw to extrém. Ďakujem

Milá Kea,

jednou z funkcií dojčenia je uspávanie dieťatka. Aj keď sa vám to nemusí zda úplne pohodlné alebo praktické, neurobili ste chybu, že ste umožnili bábätku túto funkciu dojčenia využívať. Niekedy sa zdá, že riešením tejto situácie by mohlo byť použitie cumlíka, ale rizikám, ktoré cumlík prináša pre dojčenie a aj pre zdravie dieťaťa má zmysel sa vyhnúť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Bábätko, ktoré zaspáva pri dojčení sa učí, že zaspávanie je čas bezpečia a že spánok je príjemný. Toto predstavuje významnú investíciu do zdravia bábätka v budúcnosti.

To, že bábätko počas dňa spinkáva pol hodinu je pomerne typické, toto bábätká v tomto veku typicky robia. Už čoskoro sa začne toto meniť a bábätko začne spájať niektoré denné spánky dohromady.

Niekedy takéto dlhé zaspávanie súvisí aj s tým, že je dieťa ukladané na spánok v čase, keď ešte nie je úplne unavené, a tým pádom prechod k skutočne tvrdému spánku trvá dlhšie. Napriek všeobecnej predstave, že bábätká majú spať večer napríklad o ôsmej hodine, nie všetky bábätká túto predstavu spĺňajú. Je možné, že vaše bábätko potrebuje nočný spánok až od približne 22. hodiny. Aj vzhľadom na to, že toto sa bude veľmi dynamicky meniť v nasledujúcich mesiacoch, nie je potrebné trvať na tom, aby sa bábätko začalo uspávať o hodinu či dve skôr, než je na spánok pripravené.

Niekedy sa dá uspávanie urýchliť možno tým, že by ste dcérku uspali dojčením a zároveň nosením v nosiči a potom po uspatí by ste ju položili na spánok do postele (toto predpokladá, že zaspí tak tvrdo, že ju budete môcť položiť, ale vyskúšajte to). 

Skúste domáce práce začať robiť spoločne s bábätkom, keď je hore.  A jeho spánok využite na spoločný oddych (prípadne si pri tej plytkej fáze spánku čítajte alebo spite). 

Okrem toho vám odporúčame navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

na ktorej by ste mohli získať podporu a povzbudenie a tiež tipy od iných žien, ktoré takúto situáciu riešili.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uspavanie kojením