Spineni

Petra    14.11.2022, 17:09

Kojim syna 26m,casto pres den i v noci. Zatim MS neprisla,gynekolog rekl,ze to neni normalni jestli nemam problem se stitnou zlazou..mela jsem po porodu hyperteriozu. Po lecbe byly vysledky v poradku. Nyni jsem zacala spinit,ale zadna krev. Mam navstivit znovu gynekologa?

Milá Petro,

nedostatočná alebo naopak prílišná činnosť štítnej žľazy môže byť samozrejme vždy príčinou, pre ktorý žene nastanú poruchy menštruačného cyklu. Ak máte podozrenie, že by malo zmysel štítnu žľazu dať znova skontrolovať, môžete tak urobiť. Ak je však toto podozrenie len na základe toho, že 2 roky po pôrode nemáte naspäť menštruačný cyklus, toto samo o sebe môže byť úplne normálne. Jedna z nesprávnych predstáv o dojčení sa týka predstavy, že pre to, aby sa obnovila plodnosť čo najskôr, je potrebné dojčenie ukončiť predčasne. Avšak jediný hormón, ktorý by mohol ovplyvňovať váš návrat menštruácie a plodnosti, ktorý súvisí s dojčením, je hormón prolaktín. A štúdie ukazujú, že už v 11 mesiacoch sú hladiny prolaktínu približne rovnaké, či žena dojčí alebo nedojčí. A to znamená, že jediný faktor, ktorý po tomto čase odďaľuje plodnosť, je už iba a výlučne náročnosť starostlivosti o dieťa (stres, ktorý z tohto vyplýva a telo ho vníma). Telo ženy potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. S týmto súvisí aj náročná nočná starostlivosť o dieťa ako aj celkové vyčerpanie ženy. Dôvodom nie je dojčenie ako také. Dojčenie je prejavom starostlivosti o dieťa, náročná starostlivosť sa môže prejavovať dlhým alebo častým dojčením. Dojčenie však nie je dôvodom potlačenia plodnosti. Je to náročná starostlivosť o dieťa. Preto riešením nie je odstavenie. Odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie nepomôže návratu plodnosti.  Aj ženy na materskej dovolenke starajúce sa o dieťa môžu zažívať stres, zápasia s nedostatkom spánku a často nedostatkom odpočinku a času pre seba. Riešením ich situácie je preto pomoc v domácnosti, so starostlivosťou o dieťa, vytváranie podmienok pre jej relax a spánok. Nehovoriac o tom, že ak ste pozorovali špinenie, je vysoko pravdepodobne, že ide o prvý príznak toho, že sa čoskoro plodnosť obnoví, mnohé ženy typicky majú najskôr pár dní slabučké krvácanie, po ktorom do pomerne krátkeho času príde skutočné menštruačné krvácanie.

Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je obmedzovať dojčenie alebo odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoje znaky plodnosti na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete https://www.plodar.sk/plodnost/). 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok