Štrajk

Monika    16.11.2022, 13:06

Dobrý deň syn (33m) dojeceny bol na požiadanie cez deň aj v noci každé 2 hodiny. V noci aj častejšie. Dosiaľ bez problémov. Pred par dňami dostal veľkú aftu a celé ústa ho boleli. Mal ju pod jazykom a nevedel sa dojčiť. Trvalo to 2 dni co sa nedojcil. Zakaždým som mu prsník ponúkala ale nenutila. Dve noci plakal pretože sa nevedel dojčiť od bolesti. Po dvoch dňoch sa mi prestal dojčiť a stále sa sťažuje ze ho bolia ústa no už tam nič nemá. Odvtedy mi prsník odmieta. Nechcem ešte prestať s dojčením. Vysvetľujem mu ze už tam nič nemá a nič ho bolieť nebude ale nechce sa prisat. Prosím je ešte nejaká šanca na záchranu dojčenia u takto väčšieho dieťaťa? Staršieho som dojcila bez problémov viac ako 4 roky až do samoodstavenia. Ďakujem za odpoveď.

Milá Monika,

je vysoko pravdepodobné, že vaše dieťatko sa vráti k dojčeniu. Máme skúsenosti so ženami, ktoré takúto situáciu zažili a nie je jednoduché odhadnúť akýkoľvek časový údaj, ktorý by ste potrebovali, hoci rozumieme tomu, že je pre vás táto situácia mimoriadne stresujúca. Väčšinou ide o situáciu, ktorá sa zlepší v priebehu pár dní, hoci už sme zažili aj prípady, v ktorých sa napr. bábätko prestalo dojčiť po tom, čo si zahryzlo do jazýčka alebo po tom, čo dostalo virózu s bolestivými aftami v pusinke a dojčenie ho bolelo – tieto bábätká sa neprisávali viac než mesiac. A potom sa k dojčeniu vrátili. Aj vaše dieťatko sa prisaje. Len to teraz treba vydržať.

Skúste ešte vylúčiť, či naozaj už bábätko nemá v ústočkách nič, čo by ho mohlo bolieť. Ak by to tak bolo, dá sa mu pomôcť liekmi od bolesti, ktoré môžu pomôcť, aby po prisatí nepociťovalo bolesť.

Niektoré deti odmietajú dojčenie aj nejakú dobu po tom, čo už ústočká majú zahojené, pretože si pamätajú bolesť a nepríjemné pocity, ktoré dojčenie sprevádzalo. Toto môžete prekonať vytváraním príjemných chvíľ v kontakte koža na kožu, pri nosení, spoločnom spaní, môžete sa s dieťatkom hrať tak, že bude musieť za hračkami preliezať cez váš hrudník, môžete zapojiť humor, netlačiť na dojčenie. Skúste využívať momenty, kedy je dieťatko rozospaté, napr. v noci sa snažte spať čo najbližšie pri ňom a ponúknuť mu prsník pri prvých náznakoch precitania, ak by to bolo možné. Táto situácia je najmä o vytváraní príležitostí a o tom, aby ste ho do dojčenia nijako nenútili.

Kľúčové je v tomto bode udržať dostatočnú tvorbu mlieka. Ak máte pocit, že tvorba mlieka klesá, odporúčame vám obrátiť sa na laktačnú poradkyňu MAMILY osobne, aby vám pomohla v tejto oblasti. Odstriekané mlieko jej môžete skúsiť pridať do jedál.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok