Alkohol a dojčenie

Gabriela Lehotská    23.03.2013, 15:10

Dobrý deň.Chcela bysom vedieť či je pitie alkoholických nápojov úplné tabu počas dlhodobého dojčenia?Či uškodí dieťaťu napr.ak si dám pohár vína raz za čas?Ďakujem.

Milá Gabriela,

nie, nie je to tabu. Všeobecne povedané, je lepšie nepiť alkohol. Ak vám to, že počas dojčenia nepijete alkohol, vyhovuje, potom je to ideálne riešenie. Ale na druhej strane, z hľadiska dojčenia nie je alkohol v ničom iný ako mnohé iné lieky. Do materského mlieka sa ho dostáva zanedbateľné množstvo, a to bez ohľadu na to, aké množsto matka alkoholu matka príležitostne vypije. Pri alkohole počas dojčenia je skôr problém opilosť či neschopnosť postarať sa o dieťa z dôvodu alkoholizmu, nie príležitostný pohár piva či vína.

Ak si matky skutočne chcú niekedy dať alkoholický nápoj, môžu tak urobiť, pretože nestačí povedať, že "alkohol prechádza do mlieka". Thomas Hale vo svojej knihe na základe vedeckých štúdií píše, že "absolútne množstvo (dávka) alkoholu, ktoré sa do materského mlieka dostáva, je vo všeobecnosti nízke a je funkciou hladiny v krvi matky". Inými slovami, množstvo alkoholu v materskom mlieku (ktoré sa rovná množstvu alkoholu v krvi matky, pričom alkohol v krvi sa meria v promile) je také minimálne, že pre dieťa nepredstavuje problém. Preto po vypití alkoholu môže matka pokračovať v dojčení bez toho, aby si mlieko odsala, alebo bez toho, aby nejakú dobu čakala, kým bude môcť dojčiť.

Pre niektoré matky bude možnosť dať si niekedy alkohol znamenať, že budú dojčiť dlhšie, pretože pre niektoré z nich môže byť pri viacerých deťoch ťažko zvládnuteľné to, aby dlhé roky vôbec nikdy žiaden alkohol nepili. Ďalší aspekt, ktorý sa často neberie do úvahy, je skutočnosť, že túto otázku si kladú aj matky, ktorých deti už nie sú maličké bábätká, ale majú rok, dva či viac.

Pre túto záležitosť platí podobná logika ako tá, ktorá bola vysvetlená v tejto otázke:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=364

Viac o dojčení a alkohole nájdete tu:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=230



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alkohol a dojčenie