Novorodenec veľa pije

Simona    16.11.2022, 12:57

Dobrý deň prajem, dcérka má 10 dní, dojčím ju na požiadanie. Zvykne na prsníku zaspávať, no niekedy to trvá aj hodinu, kým príde tvrdý spánok a ja ju môžem položiť na posteľ. Spočiatku aktívne saje, prehĺta a druhú polovicu času len pasívne cumle prsník, upokojuje sa a zaspáva. Keď sa zobudí a hľadá prsník priložím ju. Nastáva však problém, že mi grcká mliečko, keď sa (asi) veľa napije. Je mi ľúto že mi mliečko grcká, keď ju nepriložím, hľadá prsník, zvyšuje sa jej nervozita až dochádza k plaču. Ako riešenie vidím cumlík práve pre to upokojenie. Prisatie máme skontrolované LP, pochválila nás, v noci dojčím aj poleziačky. To grckanie má celkom znervózňuje a aj keď viem aké sú nevýhody používania cumlíka, nevidím iné východisko. Taktiež si ju na hruď “skin to skin” nemôžem prikladať lebo hneď hľadá prsník a zdvíha hlavičku do nebezpečných polôh.

Milá Simona,

bábätká môžu na prsníku tráviť čas pitím, aj satím bez pitia, upokojovaním sa a zaspávaním. Toto samo o sebe za predpokladu, že bábätko medzičasom získa z prsníka dostatok mlieka, nepredstavuje dôvod na znepokojenie. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné grckanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Keďže v tejto situácii uvažujete nad použitím cumlíka či inými riešeniami, odporúčame vám skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste riešili presne tie oblasti, v ktorých pociťujete znepokojenie, prostredníctvom internetu nie je jednoduché dať vám priestor, ktorý sa vytvorí na osobnom poradenstve, kedy budete môcť vysloviť svoje obavy či spýtať sa ďalšie doplňujúce otázky.

V osobnom kontakte by stálo za to vyhodnotiť, v akých situáciách bábätko grcká a či v niektorých z nich nie je možné zredukovať grckanie bábätka.

Ak napríklad bábätko grcká pri prebaľovaní, možno vám môže pomôcť, ak mu nožičky otočíte do strany, miesto toho, aby ste ich zdvíhali hore smerom k brušku. Ale ak aj bábätko počas prebaľovania niečo vygrcne, nemusíte sa obávať.

Ak máte obavu, že bábätko grcká preto, že sa prejedlo, môžete mať obavy, že jeho grckanie je podobné tomu, ako keď vracia dospelý človek, ak to preženie s jedlom. Ale grckanie bábätka nie je to isté, ako zvracanie. Mnohé bábätká sa vôbec netvária nespokojne, keď im vygrcne trošku mlieka, prípadne sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

Nemusíte sa obávať, že sa bábätko pri dojčení prejedá. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Nemusíte sa teda obávať po grckaní bábätko znova prisať k prsníku. Nespôsobujete tým začarovaný kruh, že by sa bábätko ešte viac prejedlo a znova grckalo. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. 

Niekedy sa ľudia snažia zabrániť grckaniu tým, že bábätko dávajú po dojčení odgrgnúť. Ale grckaniu sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj zaujímavé diskusie (123)na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Ak bábätko pri dojčení zaspí, nechajte ho spať - napríklad u seba v nosiči či šatke alebo v spoločnej posteli pri vás. Nosenie v šatke či nosiči by vám pomohlo aj v oblasti spánku, pretože 10 dňové bábätko trávi pomerne veľa času v plytkom spánku (čo je zdravé pre jeho vývoj) a preto času, kedy je možné ho položiť a nezobudí sa, je pomerne málo a s jeho rastúcim vekom bude čoraz náročnejšie odložiť bábätko počas spánku). Mohli by ste teda využiť čas, kedy bábätko napríklad na prsníku už saje bez pitia a uspáva sa dojčením, aby ste ho na toto dojčenie uviazali napríklad do tohto úväzu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

a nechali ho počas dojčenia zaspinkať a mohli ste už počas plytkého spánku robiť domáce práce či venovať sa iným svojim povinnostiam alebo získať čas pre svoj oddych. Zároveň ponechaním bábätka na prsníku počas spánku zredukujete grckanie a budete sa tak môcť vyhnúť použitiu cumlíka.

Ak bábätko po grckaní štikúta alebo je nespokojné, pomôže mu, ak ho budete dojčiť.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením, rovnaký efekt môže mať a j použitie cumlíka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Novorodenec veľa pije