Udržení kojení po operaci

Desi    21.11.2022, 15:33

Dobrý den, mám doma 10měsíční miminko a chystám se za 3 týdny na operaci páteře s hospitalizací cca na 5 dní, dle názoru lékařů není radno operaci oddalovat. Syn je ale stále hodně kojený, přes den méně, ale v noci každou chvíli. Odsávám mléko a dávám do mrazáku, aby měl co pít v noci, když budu v nemocnici, ale mám obavy z toho, že to nebude pít z lahvičky, několikrát jsme zkoušeli dávat moje mléko z lahvičky a bez úspěchu. Nevím co mám dělat v případě, že nebudu smět kojit, počítala jsem s tím, že mi ho manžel do nemocnice na 2-3 kojení denně přiveze a že něco odsaji i v nemocnici, doktoři mi ale řekli, že budu mít rentgen, antibiotika a celkovou anestezii a že tím pádem nebudu moci kojit. Je tomu opravdu tak? Chtěla bych v kojení pokračovat minimálně ještě rok, ideálně do samoodstavu, ale nevím jak to zvládnout. Po jak dlouhé době od anestezie, RTG, ATB je mléko zase v pořádku? A kolik mléka denně si mám přichystat pro miminko, aby měl dostatek? Věděli byste poradit něco na utlumení tvorby mléka? Už tak mě docela často trápí, že se mi ucpe mlékovod a odsávačka na to nikdy moc nezabrala, nechtěla bych, aby mě to potkalo v nemocnici. Moc vám děkuji za vaši práci a jakoukoli radu. Pěkný den a ať se vám daří!

Milá Desi,

z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod, pre ktorý by sa vaše dieťatko nemohlo dojčiť až do momentu vašej operácie a potom kedykoľvek potom. Dokonca máte právo na to, aby ste boli hospitalizovaná spoločne so sprevádzajúcou osobou a s dieťatkom a mohlo sa tak dojčiť tak často, ako to potrebuje. Toto by bolo riešenie, ktoré by chránilo aj vás, pretože v prípade, že by ste 5 dní nedojčili, bude potrebné urobiť všetky kroky pre to, aby ste v nemocnici po operácii netrpeli zablokovaním mliekovodu či zápalom prsníka, ktorý by bol zbytočnou komplikáciou po operácii. Prístup bábätka k dojčeniu by toto riziko dokázal významne znížiť. Okrem toho existujú kroky, ktoré môžete urobiť už teraz v prevencii vzniku zablokovaných mliekovodov v budúcnosti. Tieto kroky je dobré urobiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prečítajte si aj tieto tipy:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2660

ktoré podrobne vysvetľujú, ako postupovať, ak by ste boli bez bábätka počas hospitalizácie.

A tento článok vysvetľujúci prečo pri liekoch, ktoré budete dostávať v rámci operácie a po nej je bezpečné pokračovať v dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Tento článok vysvetľuje, akým spôsobom medicínsky tím MAMILY získava a rieši informácie týkajúce sa dojčenia a užívania liekov. V tejto oblasti sa ženy často dozvedajú informácie, ktoré odzrkadľujú všeobecnú predstavu, že dojčenie ročného dieťaťa už nemá zmysel. Inak by ste sa nemohli dozvedieť napríklad to, že dieťa máte odstaviť preto, že potrebujete v rámci operácie RTG vyšetrenie. Röntgen počas dojčenie totiž nie je vôbec žiaden problém a to ani v prípade, že by išlo priamo o röntgen oblasti hrudníka a prsníkov. Röntgenové žiarenie len prejde telom, nijako neovplyvní tekutiny a teda ani materské mlieko a ani vaše bábätko. Môžete dojčiť do doby tesne pred röntgenom a potom hneď ako vyjdete z miestnosti s röntgenom, nie je potrebné mlieko odstriekavať a to ani v prípade, ak bola röntgenovaná oblasť hrudníka matky.  K tomuto existujú americké ako aj európske odporúčania radiólogov, ktoré toto potvrdzujú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Udržení kojení po operaci