Než to vzdám

Petra    21.11.2022, 15:58

Dobrý den, mám 5tydenniho syna. V porodnici dostal zloutenku a byl pod solarkem. Byl velmi spavy a od zacatku pil z prsou pouze dokud byla nalitá, poté ihned usnul a nedařilo se ho probudit. Postupem času si takto zvyknul pít pouze z nalitých prsou, což ovšem po návratu z porodnice přestalo být tak intenzivní. Dnešní stav je takový, že mi ubylo mléka, syn saje stále pouze pokud mam prsa nalitá (což je tak za 4 hodiny) nebo pokud je spouštecí reflex. Dále se snaží sát, tahá, ale nepolyká a po chvíli to vzdá, odtahuje se a rozpláče. Abych zvedla mnozství mléka (minimalne tak trojnasobne), udelala jsem snad vse. 24hod skin on skin, odsavani co hodinu i vnoci po 3 dny. Neodsavani vubec a nechani to prirode. (nelze) . Homeopatika, vsemozne caje, Piskavici s Benediktem, Nic nezabira. Ze zacatku, kdyz jsem musela dokrmovat, pouzivala jsem cevku, coz ale nelze dlouhodobe. Dnes dokrmuju pomocí Suavinex Zero zero. Principialne pije uplne stejnym tempem jako z cevky, Sat ode me se mnohdy snazi, ale pokud to netece, tak to vzda. Odsaju po kojeni el. odsavackou Medela pouze 50 ml, paklize se snazim o neco jako kojeni co dve hodiny. Dokrmuji také UM, paklize dost neodsaju. Nechci žít zpusobem: odsani, ohrani, nakrmeni atd porad dokola, coz je stav, do ktereho nyni smeruju. Rady typu: masaze, nahrivani apod. jsem taky zkousela, ale bez vysledku. Pokud nezvysim laktaci aspon trojnasobne a mleko dobre nepotece, bude me syn stale po chvilce odmitat. Prosim vas, zda budete mit nejakou fakt dobrou radu, ktera by mi pridala na mleku. Už mam myslenky, ze to vzdam :-( Děkuji za odpoved

Milá Petro,

v tejto situácii existujú viaceré kroky, ktoré môžete urobiť a ktoré môžu významne zlepšiť vašu situáciu. Nie je prekvapivé, že v kolotoči odsávania, pokusov o dojčenie a dokrmovanie uvažujete nad ukončením dojčenia. Ponúkame vám prístup, ktorý dokáže pomôcť začať bábätku získavať podstatne viac mlieka pri dojčení. Odporúčame vám skontaktovať sa čo najskôr osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Spoločne s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Vďaka úprave prisatia získa bábätko podstatne viac mlieka pri dojčení, než doteraz. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

So stláčaním prsníka pomôžete bábätku udržať dostatočný tok mlieka a pomôžete mu vypiť všetko dostupné mlieko z prsníka. Takto nahradíte odsávanie, ktoré už nebude potrebné. Ak totiž pomôžete bábätku prisať sa v polohe, ktorá mu pomôže správne sa prisať a budete mu pomáhať so stláčaním prsníka a následne to zopakujete na druhom prsníku, bábätko získa z prsníkov všetko dostupné mlieko. A získa ho omnoho efektívnejšie, než je to možné odsávačkou. Ak pomôžete bábätku získať viac mlieka na prsníku, bude pri dojčení spokojnejšie, nebude sa hnevať, odťahovať od prsníka a plakať.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Aj fľaša, ktorú spomínate, ovplyvňuje negatívne to, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku. Následne je ochotné na prsníku ostať len pri vynikajúcom toku mlieka, aký zažije pri dojčení z preplnených prsníkov, lenže toto súčasne znižuje tvorbu mlieka a vytvára tak začarovaný kruh. Ak bábätko skutočne potrebuje dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Spomínate, že tento spôsob dokrmovania ste už skúšali a nebol pohodlný. Pokúste sa s laktačnou poradkyňou prejsť konkrétne aspekty takéhoto dokrmovania bábätka. Existujú tipy a triky, vďaka ktorým takéto dokrmovanie môže byť jednoduché, respektíve nebude o nič náročnejšie než kŕmenie fľašou a stojí za to do tohto investovať čas a energiu, pretože vďaka vyššie uvedeným krokom začne bábätko získavať z prsníka čoraz viac a viac mlieka a dokrmovanie časom prestane byť potrebné.

3) Okrem toho v tejto situácii je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Prejdite toto spolu s laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste vyhodnotili, čo ešte je možné v tejto oblasti urobiť, či aktuálne užívate dostatočnú dávku byliniek. A dôležitá vec je, že tentokrát v osobnom kontakte spojíte užívanie byliniek aj s krokmi, vďaka ktorým bábätko začne odoberať podstatne viac mlieka priamo z prsníka. Toto pomôže, aby bylinky skutočne mohli začať fungovať. Pretože bez týchto krokov samotné bylinky nepomôžu dostatočne zvýšiť tvorbu mlieka a udržať ju zvýšenú.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. Ak sa tieto kroky spoja s dobrou úpravou polohy, prisatia, so stláčaním prsníka, výmenou prsníkov a s opatreniami, ktoré pomôžu bábätku dojčiť sa tak často, ako to potrebuje, pomerne rýchlo by malo bábätko začať z prsníka získavať čoraz viac mlieka a časom sa vrátite k výlučnému dojčeniu. Vaše bábätko je maličké a šanca, že tieto opatrenia začnú rýchlo zaberať, je veľká. Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc a pomôže vám aj získať nádej, že sa oplatí ešte chvíľu vydržať. Čoskoro to bude lepšie!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Než to vzdám