Dojčenie

M    22.11.2022, 12:39

Dobry den, moje 8 tyzdnove babatko plne dojcim, najcastejsie v lahu nakolko mi je to najpohodlnejšie. Mliečka mam myslim si dostatok nakolko aj po kojeni ked stlacim prsnik este mlieko tecie. Ked zacnem kojit prsnik uz je tak plny az tvrdy a to kojim.kazde cca 2 hodiny, babatko mi pekne taha ale po chvili mi zacne vypluvat bradavku, zas potaha 3x a vypluje, tak zacne plakat, dame odgrgnut, ponuknem druhy prsnik a po chvili sa.opakuje to iste. Viete mi poradit kde mozem robit chybu alebo co robim nespravne? Ďakujem

Milá M,

správanie vášho bábätka nie je možné vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Najčastejšie, ak ženy opisujú správanie bábätka tak, ako vy vo vašej otázke, ide o to, že bábätko reaguje na tok mlieka, ktorý vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Takáto situácia sa paradoxne často stáva ženám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka, je teda možné, že po stlačení prsníka pozorujete vytekajúce mlieko. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú matky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Vyhodnoťte teda situáciu, ktorú pozorujete, osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak by sa potvrdilo, že bábätko takto reaguje na tok mlieka, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok