Depresívne stavy pri dojčení

Ingrid    25.11.2022, 15:06

Dobrý deň. Už pri druhom dieťati som si všimla, že asi 2min. na to ako som začala dojčiť sa mi v hlave spustili depresívne myšlienky typu: "Život nemá zmysel", "Na čo tu vôbec som?" a "Všetko je zle". Po skončení dojčenia vždy tieto myšlienky hneď ustali a ja som fungovala naplno s chuťou do života. Trvalo to zhruba 7-8 mesiacov. Teraz mám 2-týždňové bábätko a deje sa to znova, dokonca mám pocit, že ešte intenzívnejšie. Pri dojčení aj plačem. Viem, že sú to hormonálne výkyvy, ale dá sa niečo robiť s tým, aby som nemala počas každého dojčenia chuť vyskočiť z okna? (skúšala som sa počas dojčenia sústrediť na bábätko, aj sa rozptyľovať, ale prichádza to nech robím čokoľvek). Ďakujem za odpoveď.

Milá Ingrid,

to, čo popisujete, sa vyskytuje v malom percente dojčiacich žien, v odbornej literatúre sa tento stav označuje ako dysfórický syndróm (D-MER) - dysfórický znamená pochmúrnu náladu. Väčšinou sa to s narastajúcim vekom bábätka zlepšuje až vymizne. Väčšinou pre zlepšenie tejto situácii pomáha pre dojčením sa dostatočne najesť a napiť, môže pomôcť užívať omega-3-6-9 kyseliny. V prípade, že by to bolo indikované, odporúča sa v tejto situácii autogénny tréning, kognitívno-behaviorálna terapia a poprípade psychofarmaká napríklad buproprion.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Depresívne stavy pri dojčení