Nepříjemné pocity při kojení syna 5 měsíců

Alžběta    02.12.2022, 15:34

Dobrý den, ráda bych se zeptala neboť spis našla odpověď na to proć mám najednou nepříjemné pocity při kojení. Kojení mě nebolí, ale syn potřebuje být skoro celou noc na prsu a já už mám pocit, že to nezvládám. Je mi to vysloveně nepříjemné -psychicky i fyzicky. Jako by vám někdo dělal něco co prostě nechcete. Jak z toho ven? Ráda bych ještě zmínila, že se ke všemu snažím přistupovat s nadhledem a zachovávat klid. Málo spánku, aktivní mimčo, pláč- nemám problém to zvládat s klidem a otevřeným srdcem, ale tohle je opravdu výzva. Předem děkuji za radu Alžběta

Milá Alžběto,

dojčenie by nemalo bolieť. Nepríjemné pocity môžu byť prvým stupňom vnímania bolesti. Bolesť vždy súvisí s tým, akým spôsobom je bábätko na prsníku počas dojčenia prisaté. Preto v situácii, kedy pozorujete takéto nepríjemné pocity pri dojčení, vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Spoločne s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

2) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

3) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

4) Zlepšenie polohy a prisatia spoločne so stláčaním prsníka môže bábätku pomôcť začať získavať z prsníka omnoho viac mlieka, čo môže potenciálne znížiť aj počet nočných precitnutí. Všetky bábätká sa v noci budia a je normálne, že dojčenie ich znova pomáha uspať. Ale niekedy veľmi časté nočné dojčenie býva prejavom toho, že bábätko by pri dojčení potrebovalo získavať viac mlieka. Ďalšie tipy pre zjednodušenie nočnej starostlivosti o bábätko nájdete v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepříjemné pocity při kojení syna 5 měsíců