Opätovné spustenie laktácie

Ni123    05.12.2022, 11:17

Dobrý deň, svoje dieta som kojila 3,5 roka a prestala som cca pred mesiacom nedavno sa ale dieta prisalo par krat a trosku išlo mliečka. Po prisatí sa mi tvorilo mliečko po stlačeni aj v prsníku z ktorého už skoro celý rok a pol nekojím. Je mozné že sa tým prisatím spustila laktácia nanovo? Ďakujem za odpoveď.

Milá Ni123,

tvorba mlieka po skočení dojčenia v určitej miere pretrváva a toto môžete pozorovať dlhú dobu, aj mnoho rokov. Toto samo o sebe je normálne a nie je potrebné tvorbu mlieka znižovať, zastavovať, robiť žiadne opatrenia.

To, že sa vaše dieťatko znova prisalo, nie je neobvyklé. Niektoré deti sa v procese odstavovania na nejakú chvíľu prestanú dojčiť a potom sa znova k dojčeniu vrátia. Prečítajte si napríklad tieto príbehy:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/navrat-k-dojceniu/

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/odstavenie-lt/

V tomto veku sa mnohé deti ešte naďalej potrebujú a chcú dojčiť. Ak sa teda vaše dieťatko prisalo a je ochotné sa prisávať aj naďalej, má zmysel pokračovať v dojčení, aj bez ohľadu na tvorbu mlieka. Samotné satie na prsníku pre dieťatko prináša viaceré funkcie, ktoré potrebuje využívať aj v tomto veku. A satím na prsníku sa začne stimulovať aj tvorba mlieka, dieťatko postupne bude piť z prsníka viac mlieka. Prípadne, ak by ste mali záujem, môžete tvorbu mlieka zvýšiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Preštudujte si aj tieto odkazy:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

ktoré vám môžu pomôcť objasniť, pre čo všetko môže byť pre vaše dieťatko, ale aj pre vaše zdravie výhodné vrátiť sa k dojčeniu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opätovné spustenie laktácie