Strata ovulácie

Nila    06.12.2022, 12:31

Dobrý deň, Je možné pri opätovnom začatí laktácie pri prestávke 1 mesiac (pri slačení prsníka ide mliečko a dieťatko sa prisalo na prsník- iba par krát) strata ovulácie a rozhádzanie menštruačného cyklu? Veľmi krásne ďakujem za odpoveď.

Milá Nila,

ak sa bábätko prestane dojčiť predčasne v čase, kedy je ešte maličké a väčšina žien ešte nemáva naspäť menštruačný cyklus, jedným z dôsledkov predčasného odstavenia býva aj návrat menštruačného cyklu. A preto môže byť normálne, že ak sa urobia kroky pre návrat k dojčeniu a situácia s dojčením sa vráti na úroveň, na akej mala byť pred odstavením, jedným z dôsledkov bude aj opätovné navrátenie laktačnej amenorey, teda potlačenie ovulácie a tým pádom aj menštruácie. V takom prípade by strata ovulácie bola pozitívnym efektom toho, že sa bábätko znova vrátilo k dojčeniu a situácia sa vrátila do stavu, v ktorom by mala byť. Pre presnejšie zodpovedanie vašej otázky by pomohlo poznať viac detailov, najmä vek bábätka, kedy sa vám pred tým vrátil naspäť menštruačný cyklus, koľko cyklov ste od pôrodu už mali. Ak by ste mali doplňujúce otázky, pokojne nám napíšte na náš email dojcenie@mamila.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata ovulácie