Dojčenie v tehotnosti

Barbora    23.12.2022, 09:29

Dobrý deň. Moja dcérka má rok, je ešte stále dojčená. Samozrejme už dostáva aj normálnu stravu, ale prsník jej dávam hocikedy si vypýta. Dojčenie je u nás aj veľkým pomocníkom pri zaspávaní. Pred týždňom som zistila, že som tehotná a teraz neviem či môžem v dojčení pokračovať, alebo mám dcérku odstaviť. Som teraz v 4 týždni. Ďakujem za vašu odpoved. S pozdravom Ovečková Barbora

Milá Barbora,

blahoželáme vám k ďalšiemu bábätku! Môžete pokračovať v dojčení. Je normálne, že vaše ročné dieťatko sa chce dojčiť a väčšine žien sa okolo roka začne znova obnovovať plodnosť popri dojčení, preto je rovnako normálne, že môžu otehotnieť. Súbor miliónov matiek, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné. La Leche League pracovala za desaťročia s takým množstvom tehotných dojčiacich matiek, že ak by dojčenie malo na tehotenstvo vplyv, bolo by sa to prejavilo.

To, že medzi odborníkmi panujú v tejto otázke nezhody, neznamená, že by nebolo možné dopátrať sa pravdy. Pre mnohých odborníkov je však jednoduchšie povedať, že dojčenie počas tehotenstva treba ukončiť. Je to preto, že dojčenie sa často nepovažuje za dostatočne dôležité na to, aby sa ním skutočne zaoberali a aby ocenili jeho potrebnosť a jedinečnosť. Ale dojčenie dieťaťa v akomkoľvek veku je nielen ničím nenahraditeľná výživa, ale v prvom rade – na základe najnovších poznatkov z neurológie – nevyhnutný predpoklad správneho vývinu mozgu, rozvoja osobnosti dieťaťa, získavania sociálnych zručností a vytvárania základnej dôvery vo svet, do ktorého sa narodilo. Ak si ľudia ešte pred pár rokmi mysleli, že otázka dojčiť či nedojčiť je otázkou životného štýlu, tak dnes už je zrejmé, že ide o zásadnú otázku verejného zdravia, vytvárania mozgových prepojení a budúcich vzťahov dieťaťa s ostatnými ľuďmi.

Aj preto, že ženy, ktoré dojčia svoje bábätká viac ako pár mesiacov, typicky znova počas dojčenia otehotnejú, dostávame otázky o dojčení v tehotenstve často. Preto sme vypracovali tieto dva články, v ktorých sa snažíme odpovedať všetky najčastejšie otázky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

Preštudujte si teda, prosím, tieto články a ak by vám pri ich čítaní napadli ďalšie otázky, napíšte nám, radi vaše otázky zodpovieme na dojcenie@mamila.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie v tehotnosti