Cmúľanie palčeka, štrajk a ponúkanie prsníka

Hanka    25.03.2013, 18:16

Dobrý deň, moja dcérka má 9 mesiacov a potrebovala by som poradiť ohľadom dojčenia. Dcérka si hneď po narodení, ešte v pôrodnici, začala cmúlať palček. Po niekoľkých týždňoch, čo sa nám nepodarilo ju od toho odučiť sme na radu detskej lekárky začali používať cumlík. V 6. mesiaci sme ho ale používať prestali, pretože ma dcéra začala hrýzť do bradaviek. Keď sme používali cumlík, tak si palček necmúľaľa, ale keď sme cumlík prestali používať opätovne sa k cmúľaniu vrátila. Od šiesteho mesiaca sa ju teda opäť snažíme odučiť cmúľaniu palčeka, ale cmúľa si ho stále intenzívnejšie. Cmúľa si ho pred zaspatím (v podstate bez neho nezaspí), v priebehu dňa kedykoľvek napr. aj počas toho ako sa hrá. Všade aj tu v poradni som čítala (a aj laktačná poradkyňa mi to hovorila), že jej mám vždy, keď si dá palček do úst, ponúknuť prsník, čo aj robím už takmer 3 mesiace ale bohužiaľ bezvýsledne. Dcérka sa vtedy nechce prisať k prsníku. Vymeniť prsník za palček sa mi nedarí ani pri zaspávaní, lebo vždycky, keď jej palček z úst vyberiem, tak sa úplne rozbesnie, na prsník sa neprisaje a upokojí sa až vtedy, keď si dá palček opäť do úst. Musí byť už veľmi unavená, aby zaspala na prsníku - to sa nám podarí niekedy večer. Už som z toho zúfalá, lebo teraz začala aj štrajkovať a vôbec sa nechce prisávať na prsník, vydrží aj pol dňa bez mlieka a vôbec si ho nepýta. Keď jej vrátime cumlík zhorší to ešte celú situáciu? Ako inak sa dá ešte cmúľaniu palčeka odučiť? Alebo je to iba o mojej trpezlivosti? A ešte jedna otázka - ak dieťa zabúda v priebehu dňa na dojčenie, je potrebné ho do 18. mesiacov priebežne ponúkať. Ako často mám dcérku ponúkať? Priznám sa, že už som z toho veľmi unavená, keď jej stále ponúkam prsník a ona ho väčšinou nechce a odmietne ma. Ďakujem veľmi pekne.

Milá Hanka,

to, že si dieťa saje pätičku alebo prsty nie je dôvod na dávanie cumlíka. Ani cumlík, ani palec nie sú ideálne z hľadiska rozvoja čeľuste a správneho vývoja ústnej dutiny. Žiaden cumlík nie je „ortodontický“. Správny rozvoj čeľuste, podnebia a správny vývoj ústnej dutiny zabezpečuje dojčenie. Kroky, ktoré používate pre odstránenie satia palčeka alebo cumlíka, sú správne a stojí za to v nich pokračovať. Okrem toho je dôležité vedieť, že častou príčinou toho, že si bábätko saje ručičku alebo palec, je to, že sa matke znížila tvorba mlieka. V takom prípade je väčšinou možné pozorovať pri dojčení, že bábätká chvíľu na prsníku pijú a keď sa tok mlieka spomalí, tak namiesto ďalšieho pitia si sajú pästičku. Ak satie pästičky nahrádza pitie na prsníku, tak je potrebné podniknúť kroky na nápravu danej situácie, ktorá má niekedy tendenciu sa zhoršovať, tak ako to popisujete aj vo vašej otázke – kedy bábätká začnú prsník odmietať úplne. Neplatí pravidlo, že „keby bolo bábätko hladné, tak by sa prisalo a pilo“.  Satím pästičky si totiž môže nahrádzať satie na prsníku a nemusí to znamenať, že je dostatočne napapané. Táto skutočnosť sa potom neskôr môže prejaviť nižším váhovým prírastkom napríklad v priebehu nasledujúceho mesiaca. Cmúľanie palčeka je v takom prípade súčasťou správania bábätka pri štrajku - dieťatko sa upokojuje satím palčeka miesto toho, aby sa prisalo na prsník.

Riešením tejto situácie nie je vrátiť sa späť k používaniu cumlíka. Používanie cumlíka znižuje tvorbu mlieka a celú situáciu ešte viac zhorší.

Kľúčom k riešeniu tejto situácie je zvýšiť tvorbu mlieka a postupovať podľa tohto dokumentu

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Dôležité v tomto bode je udržanie tvorby mlieka odstriekavaním, tak ako to už robíte - odstriekané mlieko môžete dcérke dávať do jedla či do hrnčeka na pitie.

Okrem toho využívajte kontakt, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dcérka sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatá v polospánku pri prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ju do dojčenia nútili. Tieto odporúčania súčasne odpovedajú na vašu otázku, ako často máte ponúkať dojčenie. Dajte jej čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Tieto situácie si vyžadujú veľa času a trpezlivosti a zvyčajne trvá dlho, kým sa to trošku zlepší, pričom otázka zvýšenia tvorby mlieka je najpodstatnejšia.

So všetkými týmito krokmi vám môže pomôcť a podporiť vás poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cmúľanie palčeka, štrajk a ponúkanie prsníka