Odmieta prsnik

Zaneta    25.03.2013, 18:19

Dobry, moj 2-mesacny syn asi 4den nechce pit z prsnika. Ked ho prilozim tak place a kope nozickami. Doteraz pil pekne z oboch. Napije sa iba v spanku ako tak, ale iba z jedneho. Co mam robit? Dakujem

Milá Žaneta,

takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko začne prisávať a odsávať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače až sa úplne odmieta prisať.

Kľúčom k zlepšeniu vašej situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Je zrejmé, že potrebujete praktickú pomoc, preto kontaktujte poradkyňu pri dojčení

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak medzičasom bábätko dokrmujete fľašou s umelým mliekom, toto celú situáciu ešte komplikuje, hoci je pochopiteľné, že bábätko, ktoré odmieta prsník je potrebné kŕmiť mimo prsníka. Poradkyňa vám prakticky ukáže, ako je možné dokrmovať bábätko bez použitia fľaše priamo na prsníku alebo ak by sa neprisalo vôbec, ako kŕmiť mimo prsníka bez použitia fľaše.

Okrem toho využívajte kontakt, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Ak udržíte tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa dieťatko bude opäť dojčiť tak ako predtým.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmieta prsnik