Bylinky na podporu laktace a těhotenství

Vendula    23.01.2023, 10:04

Ke kojení užívám pískavici, Benedikt a moringu. Jsem znovu těhotná. Mohu těmi bylinkami plodu uškodit? Měla bych byliny vysadit?

Milá Vendulo,

z hľadiska dojčenia a podpory tvorby mlieka nemá zmysel užívať bylinky, pretože tehotenstvo významne znižuje tvorbu mlieka vplyvom tehotenských hormónov a toto nie je možné zmeniť užívaním byliniek. Tieto bylinky teda počas tehotenstva nebudú zvyšovať tvorbu mlieka a preto ich môžete vysadiť. Vo svojej otázke nepíšete, aký je vek vášho dieťatka. Ak matka otehotnie pri staršom bábätku, toto väčšinou nespôsobuje žiadny problém, ale ak ide o maličké bábätko v čase výlučného dojčenia, potom je dôležité urobiť kroky pre zvýšenie kalorického príjmu dieťaťa, pretože na dojčenie ako na jediný zdroj potravy pre bábätko sa v tejto situácii nedá spoliehať. Odporúčame vám teda v prípade, že máte maličké bábätko, začať ho dokrmovať na prsníku ideálne darcovským materským mliekom alebo v prípade nutnosti umelou výživou. Pre dokrmovanie použite tento spôsob a nie fľašu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Takýto spôsob dokrmovania by vám ideálne mala ukázať poradkyňa pri dojčení osobne. Popri dokrmovaní pokračujte v dojčení tak, ako to vám a bábätku vyhovuje. Dojčenie bez ohľadu na tvorbu mlieka je pre bábätko nesmierne dôležité. Navyše v tehotenstve sa tvorí kolostrum, hoci to nemusíte byť schopná vidieť prostredníctvom stlačenia bradavky. Akékoľvek množstvo mlieka je vzácne a pre vaše bábätko dôležité. Kolostrum je plné imunitných faktorov a látok podporujúcich imunitu, čo znižuje šance, že by bábätko ochorelo a to je dôležité aj pre vaše tehotenstvo. Navyše bez ohľadu na tvorbu mlieka: samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bylinky na podporu laktace a těhotenství