Odtahovanie a “zurenie” pri dojčení

Anna    23.01.2023, 09:47

Dobrý deň, moje bábätko ma tri týždne. Od pôrodu len dojčím, mali sme doma aj laktacnu poradkyňu a sledujem si či mi mala na prsníku pije alebo len dudla. Dcérka zatiaľ priberá, mám pocit že aj mlieka by som mala mať dost. Počas niektorých dojčení, nie pri každom, sa stane že začne na prsníku zúriť a odťahovať sa, vypluvat ho a celá ocervenie a zároveň hneď po vypluti znovu zúrivo hľadá prsník. Aj som konzultovala telefonicky s laktacnou, a toto správanie sa javí ako znak, ze nemám dost mlieka. Avšak pri stlačení prsníka mi vždy vychádza mlieko, dcérka často pri takomto jedení grcne alebo z mlieka dost vypľuje, čo mne evokuje ze ma práveže mlieka viac…. Pri prehĺtaní ju dost počuť, veľmi hltavo až tak pahltne prehlta a potom sa zakucka a kašle. Ďakujem za odpoved

Milá Anna,

takúto situáciu je kľúčové vždy vyhodnotiť s osobným pozorovaním dojčenia, pretože je pochopiteľné, že sa takáto situácia javí ako práve naopak prílišná tvorba mlieka, ak v tejto situácii pozorujete, že dokážete vytlačiť mlieko z prsníka, alebo že dokonca bábätko pri dojčení hlasno prehĺta, ak sa odpojí od prsníka, kašle a dusí sa, ako keby sa dusilo prílišným tokom mlieka a dokonca niektoré ženy pri odpojení od prsníka pozorujú aj striekajúce mlieko. Pozorovaním dojčenia by ste vyhodnotili pitie bábätka, naučili by ste sa rozpoznať, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia a naučili by ste sa pozorovať výdatnosť dojčenia.

Ak by išlo o situáciu, v ktorej bábätko takto reaguje na prílišný tok mlieka, s profesionálnou laktačnou poradkyňou by ste mali urobiť kroky, ktoré by pomohli, aby bábätko dokázalo takýto rýchly tok mlieka regulovať.

Bez osobného pozorovania dojčenia však nie je možné vylúčiť ani opačnú možnosť, že bábätko reaguje na zníženie toku mlieka. Táto možnosť je reálna napriek tomu, že pozorujete príznaky, ktoré ste popísali. Takéto správanie totiž opisujú ženy pomerne typicky v situácii, kedy zlepšenie prinášajú kroky, ktoré vedú k zvýšeniu tvorby mlieka a zlepšeniu dojčenia. Ďalšia vec je, že ak by bábätko skutočne reagovalo na prílišný tok mlieka, otázkou ostáva, prečo takto reaguje teraz a nie hneď od začiatku po pôrode. Čo sa zmenilo, čo by teraz významne zvýšilo tvorbu mlieka?

Vyhodnoťte teda s laktačnou poradkyňou pitie a správanie bábätka pri dojčení v súvislosti s reakciou na tok mlieka. Ak by sa ukázalo, že bábätko takto reaguje na zníženie toku mlieka, pri zlepšovaní dojčenia by ste mali postupovať podľa tohto postupu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a profesionálna laktačná poradkyňa vám vysvetlí správanie bábätka v kontexte toho, čo vypozorujete pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odtahovanie a “zurenie” pri dojčení