Ostrá bolest při kojení

Jana    01.02.2023, 14:30

Dobrý den, Mám miminko 5tydnů, plně kojené. Po sekci jsme trochu bojovali s rozjetím laktace, ale nakonec jsme to zvládli. Po cca 2 týdnech začalo kojící peklo, protože jsem dostala (nejspíše) infekci, takže kojení bylo extrémně bolestivé. Najala jsem si LP až s cca 16 denním miminkem, protože jsem rodila před svátky a nikdo nebyl k dispozici. LP mi doporučila mazat prsa dýňovým olejem s teatree, což nezabralo a poté se mi s ní již nepovedlo spojit. Infekci jsem nakonec přeléčila mastí z lékárny a probiotiky a malému jsem vymazávala pusinku Neocidem. Trochu se to zlepšilo a kojení přestalo být extrémně bolestivé, ale pořád to rozhodně nebylo “příjemné” nebo nějak zvlášť “propojující” s miminkem. Používala jsem stříbrné kloboučky (mezi kojením) a ty mi hodně pomohly, takže na prsech už nemám ragady. A teď k problému. Ode dneška opět cítím bodavou bolest , která mi prochází celým prsem a jde až do zad. Celou noc jsem měla horečky, ale prsa nemám nijak horká, ani zduřelá. Ještě doplním, že poslední 2 týdny mám bradavky velmi citlivé na chlad a doslova mě v chladu bolí. Mezi kojením cítím v prsech bodavou bolest, procházející celým prsem, takže mě momentálně bolí v podstatě nonstop. ❓ Co mohu udělat? Jak přeléčit infekci? Jsou opravdu nutná antibiotika? Mám tento problém řešit ještě s LP, nebo spíš jít k praktikovi? Přisátí by mělo být v pořádku, ale možná se pletu samozřejmě… Opravdu chci kojit, jen mám pocit že mám asi všechny problémy, které při kojení mohou vystat

Milá Jano,

situácia, ktorú popisujete, súvisí s tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku. Preto kľúčovou časťou riešenia tejto situácie je upraviť polohu bábätka pri dojčení tak, aby sa prisalo správne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek. Citlivosť na chlad, ktorá sa spája s bolesťou, ktorú ženy často opisujú ako pulzujúcu, je typickým prejavom poškodzovania tkaniva bradaviek. Okrem toho, že je možné tieto pocity zmierniť užívaním vysokých dávok B6 v dávke 150 mg v kombinácii s B-komplexom, pre jej skutočné odstránenie je potrebné odstrániť prvotnú príčinu a tou je poškodzovanie tkaniva bradaviek pri nesprávnom prisatí. Bodavá bolesť, ktorá často nie je lokalizovaná len v bradavkách, ale prechádza až do prsníka, prípadne až do chrbta, je prejavom toho, že poškodené tkanivo bradaviek ešte ďalej poškodzujú baktérie a kvasinky, ktoré sa rozmnožujú v rankách bradaviek.

Odporúčame vám preto osobnú konzultáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou. Kontaktujte laktačnú poradkyňu zo zoznamu MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Vyhodnoťte spoločne výdatnosť pitia bábätka, aby ste posúdili, či by v tejto situácii nebolo nápomocné aj zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Spoločne s laktačnou poradkyňou prejdite tiež to, akým spôsobom teraz preliečiť bolestivé bradavky. Prostriedky, o ktorých píšete vo svojej otázke, nie sú v tejto situácii účinné a dokonca niektoré môžu spôsobovať, že situácia sa z dlhodobého hľadiska nakoniec ešte zhorší.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ostrá bolest při kojení