Homeopatika

janka    27.03.2013, 15:22

Dobrý deň!Synček ma 5 mesiacov.Mala som obdobie, ked som mala málo mliečka. Pomohli sme si najprv častým prikladaním, potom som brala benedikt a senovku. Vrátili sme sa na začiatok a mliečka máme dostatok. Pijem aj čaj na podporu mliečka. V lekárni mi poradili aj homeopatika ricinus comunis 5. Možem vás poprosiť o radu ako sa užívajú, ako často a dlho?Možu sa užívať dlhodobo? Majú taký istý účinok ako ben. a sen.?Prečo sa o tom nikde nepíše?Ďakujem za odpoveď

Milá Janka,

pre zvýšenie tvorby mlieka je možné podniknúť viaceré kroky, vrátane snahy o odstránenie príčin zníženia tvorby mlieka - viac informácií nájdete v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Najlepšie by bolo podniknúť tieto kroky s pomocou poradkyne pri dojčení, ktorá by mala možnosť priamo pozorovať dojčenie a vyhodnotiť výdanosť pitia a poradiť vám, ako ďalej postupovať. Niekedy stačí totiž urobiť malé úpravy v prisatí a polohe bábätka na to, aby bábätko lepšie pilo.

Kroky, ktoré potrebujete urobiť sú:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko. Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka.
2) Okrem toho si prečítajte tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

3) Taktiež vám pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho. Toto je pre prípravu na prisatie veľmi dôležité.

Čo sa týka homeopatík, skúsenosti s nimi z hľadiska dojčenia sú analogické ako v iných situáciách, v ktorých sa užívajú - teda, názory ľudí sa veľmi rôznia a taktiež skúsenosti s nimi. Predpokladáme, že ak ich budete chcieť užívať, tak vám v lekárni poradili dávkovanie.

Aj keby váš synček skutočne potreboval zvýšiť kalorický príjem, je dobré vedieť, že v jeho veku nie je vhodný spôsob dokrmovať umelým mliekom - bolo by vhodnejšie začať podávať príkrmy.

Je však možné, že vaša tvorba mlieka je postačujúca a nie je potrebné užívať žiadne prostriedky na zvýšenie tvorby mlieka. Tvorbu mlieka nie je potrebné neustále zvyšovať, 5-mesačné výlučne dojčené, priberajúce a prospievajúce dieťa pije približne rovnaké množstvá mlieka ako mesačné bábätko. To, čo je dôležité, je sústrediť sa na kroky, ktoré budú udržiavať tvorbu mlieka – ponúkanie dojčenia, keď má bábätko neobvykle dlhšiu prestávku medzi dojčenia, ako je pre neho bežné, na využívanie rôznych funkcií dojčenia (na zaspatie, upokojenie, prekonanie psychickej či fyzickej bolesti dieťatka).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok