Stolica u 4 nesačnej

Stela    09.02.2023, 12:32

Dobrý deň, mam 4 mesačnú dcérku, výlučne dojčenú. Doteraz sme nemali žiadny problém. Od 2 mesiacov v noci nekakala, mala kľudný spánok. Od začiatku januára cvičím a mam zmenenu stravu, čo by malo byt len prospešné pre dcérku lebo mam stravu pestrú, vyváženú. Sledujem na dcérke posledné 2 týždne, že sa jej zmenila stolica. Pred tým ju mala ako praženička, teraz sa jej zmenila do zelena, žltozelena a je taka prázdnejšia,vodnatejšia. Cez deň zvykne vypiť v poslednom čase len predné Mlieko a zvyšok vycucne až keď driemka za cca hodinu, uspavam len v nosiči lebo inak sa dá uspať len veľkou náhodou. Potom ju vyberiem, ľahnem si s ňou a cucka koľko potrebuje. Mlieka mam podľa mňa dosť. V noci sa niekedy deje, že sa prevaluje zo strany na stranu ako keby ju nieco trápilo, potom sa vykaka a zase ju musím uspať v nosiči. Toto sa opakuje v noci po novom aj 3 krát. Je to dosť únavné. Hlavne ma trápi, že jej nemám ako pomôcť. Zúbky ju trápia už skoro 2 mesiace čo sa jej natlačili do ďasien ale nie a nie von. V ďasnách sú naozaj citeľne, ma to aj opuchnuté. Príde mi tento stav ale dlhý na to, že by to mohlo byť zo zúbkov, keď zatiaľ žiadny nevyšiel. Je jej kakanie teda v poriadku?

Milá Stela,

ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť formovaná. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič. Ak zmena v stolici nastala nedávno a spájajú sa s ňou aj iné zmeny, napríklad nespokojnosť, má zmysel vyhodnotiť celú situáciu. Prvým a najjednoduchším krokom by malo byť vyhodnotenie výdatnosti dojčenia a správania sa bábätka pri dojčení. Odporúčame vám preto skontaktovať sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Ak by zmeny, ktoré pozorujete, bolo možné riešiť krokmi pre zlepšenie dojčenia, spoločne s laktačnou poradkyňou by ste postupovali podľa týchto krokov:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Táto zmena nesúvisí s tým, že ste zmenili stravovanie či s tým, že ste začali cvičiť. Tvorbu materského mlieka či jeho zloženie strava matky prakticky neovplyvňuje. Samotné cvičenie dojčenie neovpyvňuje. To, čo môže byť problém, ak matka začne kvôli cvičeniu tráviť veľa času bez bábätka a tým pádom sa bábätko dojčí menej často, než by sa dojčilo, keby mohlo byť s matkou. Ak navyše v čase neprítomnosti matky bábätku dávajú cumlík alebo fľašu, toto môže tiež zhoršiť dojčenie. Toto sú dôvody, pre ktoré v minulosti vznikla nesprávna predstava, že cvičenie ohrozuje dojčenie a ak by ste dokázali podobné faktory identifikovať aj vo vašej situácii, môžu súvisieť so zmenou stolice a správania bábätka.

Obdobie, v ktorom sa vaše bábätko nachádza, sa typicky spája aj so zmenami týkajúcimi sa nočného precitania. Približne okolo 6 mesiacov veku bábätká začínajú vyžadovať intenzívnejšiu nočnú starostlivosť. Keďže toto je niečo, čo pozoruje väčšina žien, otázky týkajúce sa nočného dojčenia dostávame veľmi často a pripravili sme preto tento prehľadný článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

ktorý obsahuje rôzne tipy, návody a vysvetlenia, ktoré by vám mohli pomôcť zvládnuť túto situáciu jednoduchšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stolica u 4 nesačnej