Odsavanie po dojceni

Kate    10.02.2023, 14:56

Dobry den, mam stvordnove babo, dojcenie ide dobre, prisala sa hned na prvy krat, nebolo treba dokrmovat, pribera, prsniky sa primerane naliali... ale dostala som od niekoho odporucanie odstriekat/odsat mlieko, co ostane v prsnikoch po nadojceni. Treba to robit, aby sa udrzala produkcia? Mne sa totiz odsava dost tazko, tok je skor pomalsi a trva to celu vecnost, navyse je to pomerne neprijemne. Pri prvom dietati som neodsavala, ale po troch mesiacoch sa produkcia zacala znizovat az zmizlo uplne, ale neviem, ci to suviselo, bolo tam viacero faktorov, ktore mohli zohravat nejaku rolu. Teraz by som bola rada, keby mi dojcenie vydrzalo dlhsie, tak hladam sposoby, ako produkciu udrzat na urovni dostatocnej pre babatko. Dakujem za odpoved

Milá Kate,

je pochopiteľné, že hľadáte spôsoby, ako pomôcť svojmu druhému bábätku, aby bolo dojčené čo najdlhšie. Mnohým ženám sa s týmto cieľom hovorí viacero informácií, ktoré v skutočnosti dojčeniu nepomáhajú a naopak, mnohé kroky, ktoré by dokázali pomôcť v prevencii vzniku problémov s dojčením, sa považujú často za kroky, ktorým je lepšie sa vyhnúť, či sa dokonca považujú za výchovné zlyhania. Ženy po pôrode napríklad často počúvajú, že svoje bábätko nemajú dojčiť tak často, alebo znova, keď ešte neprešiel určitý želaný časový interval od posledného dojčenia, počúvajú, že nemajú nosiť bábätko na rukách, či s ním spoločne spať.

Jednou z informácií, ktorú ženy dostávajú, býva často aj to, že si majú odsávať mlieko po tom, čo sa bábätko nadojčí. Mnohé ženy odsávajú mlieko z dôvodu obáv zo zápalu prsníka. Je dobré vedieť, že zápal prsníka nevzniká len preto, že v prsníku zostáva nevypité mlieko. Nie je potrebné (a ani žiaduce) odsávať po dojčení ani odsávať veľké množstvá mlieka. Oveľa lepšie je skúsiť dojčiť bábätko častejšie, ak má záujem, prípadne bábätku pri naliatí prsníkov dojčenie ponúknuť. Z hľadiska nalievania prsníkov aj z hľadiska bábätka je dobré, ak sa bábätko dojčí často. Ak sú prsníky naliate a bábätko je nadojčené, nemusíte odsávať. Okrem toho odstriekavanie môže byť vhodnejšie a jednoduchšie ako odsávanie. Odsávajte či skôr odstriekavajte minimálne množstvá mlieka iba vtedy, ak sa naliatie nedá vydržať. Ak je to nevyhnutné, odstriekajte mlieko len do úľavy. Nemusí to byť po každom dojčení. Riaďte sa pocitom, ktorý máte v prsníkoch.

Prečo odsávanie alebo odstrekovanie mlieka pri vysokej tvorbe mlieka pravdepodobne nie je správnym riešením:

1) Ak budete odstriekavať mlieko, môže sa tvorba mlieka v dôsledku odstriekavania ďalej zvyšovať a celý problém sa v konečnom dôsledku môže zhoršiť.

2) Po odstriekaní mlieka môže byť tok mlieka pre dieťatko paradoxne príliš pomalý (v porovnaní s tokom mlieka, ktorý zažilo predtým - bez ohľadu na to, že mu tiež nemusel vyhovovať) a dieťa sa môže odťahovať a byť nespokojné aj z toho dôvodu, že nebude spokojné s pomalým tokom mlieka.

Lepšie než odstriekavanie môže byť to, že po spustení mlieka necháte mlieko len voľne odtiecť, ak je to skutočne potrebné. Aby mlieko netieklo  z druhého prsníka pri dojčení, je možné hneď po začiatku dojčenia zatlačiť na bradavku druhého prsníka a držať ju chvíľu stlačenú.

Ktoré kroky teda skutočne pomáhajú v prevencii problémov s dojčením?

Ak by sme urobili predpoklad, že bábätko sa dobre dojčí, potom tvorba mlieka závisí predovšetkým od toho, ako dobre bude dojčenie pokračovať ďalej. Tu sú kroky, ktoré môžu pomôcť, aby dojčenie fungovalo z dlhodobého hľadiska:

- začať navštevovať podpornú skupinu dojčenia, ak sa nejaká blízko vás organizuje:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine dojčenia získate podporu, povzbudenie a informácie, ktoré vám potvrdia, že je všetko v poriadku alebo naopak – ak sa niečo bude diať, je pravdepodobné, že vďaka stretnutiam podpornej skupiny si to všimnete včas a situácia sa bude dať jednoducho riešiť.

V podpornej skupine sa tiež môžete s poradkyňou pri dojčení pozrieť spoločne na dojčenie a jeho výdatnosť, naučiť sa rozlíšiť pitie a satie bez pitia a posúdiť, čo je pre vaše bábätko dostatočne výdatné dojčenie. Poradkyňa pri dojčení môže tiež skontrolovať podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá niekedy dokáže spôsobiť zníženie tvorby mlieka neskôr po pôrode.

- dojčiť bábätko podľa jeho potrieb

Vytvárajte príležitosti pre to, aby sa bábätko mohlo dojčiť vtedy, keď je na to pripravené – trávte s ním veľa času vo fyzickom kontakte, ideálne aj v kontakte koža na kožu, nechajte ho na prsníku zaspávať a spať, noste bábätko v nosiči alebo šatke, aby ste mu regulovali príjem potravy fyzickým kontaktom, spite v noci spoločne.

Ak bábätko trávi nejaký čas zo dňa v kočíku, pokúste sa vyvarovať toho, aby tam dlho spinkalo, aby ste nepredlžovali intervaly medzi dojčeniami napr. tým, že bábätko, ktoré sa v kočíku precitá, ešte uhojdáte, aby spinkalo ďalej.

- nevytvárajte pre dojčenie pravidlá

Nie je pravidlo, že každé dieťa musí vždy piť z oboch prsníkov, rovnako ako nie je pravidlo, že dieťa má piť len z jedného prsníka. Pravidlá a dojčenie nejdú dosť dobre dohromady. Podstatné je to, ako vyzerá pitie na prsníku. Ak dieťa dobre pije na prsníku, tak nie je podstatné, či pije z jedného prsníka, z dvoch alebo sa prsníky striedajú veľakrát. Rozlíšiť pitie bábätka od satia bez pitia vám môžu pomôcť naše videá:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

alebo sa môžete osobne stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vám pomôže naučiť sa rozlíšiť, ako vyzerá pitie bábätka na prsníku a ako posúdiť, či bábätko dostatočne výdatne pilo. Bábätko, ktoré na prsníku získava dostatok mlieka, bude priberať. Ak by bábätko prestávalo priberať alebo by sa správalo nespokojne, bývalo by často uplakané alebo nervózne, najlepšie bude získať odpovede šité na mieru vašej situácii pri návšteve poradkyne.

Je možné, že bábätko nebude chcieť druhý prsník, pretože veľmi dobre pije na tom prvom a už je dostatočne nakŕmené. Ak to tak je, tak ho do druhého prsníka nenúťte. Mnohé matky po nadojčení z jedného prsníka riešia otázku, či odstriekavať mlieko z druhého prsníka. Ak bábätko pri jednom dojčení papá z jedného prsníka a napije sa dostatočne, tak je to v poriadku, a nie je potrebné strácať čas odstriekavaním druhého prsníka. V takomto prípade sa nemusíte o tvorbu mlieka obávať. Ak je dieťatko spokojné s jedným prsníkom, nemusíte sa ich snažiť počas jedného dojčenia striedať len preto, že niektoré iné bábätká to potrebujú. Sledujte svoje bábätko a riaďte sa jeho potrebami.

- nepoužívajte umelé náhrady prsníka – cumlík, fľašu, klobúčiky

- neužívajte lieky, ktoré znižujú tvorby mlieka – napr. hormonálnu antikoncepciu alebo lieky proti alergii, ktoré sa užívajú vo forme tabletiek – ak niektoré z týchto liekov potrebujete užívať, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení

- zlepšite prisatie bábätka

Pri dojčení si bábätko prisuňte do takej polohy, aby ste boli bruško na bruško a bábätko po prisatí malo zaborenú bradu do prsníka a noštek voľný tak, aby ste mohli prejsť medzi prsníkom a noštekom vašim prstom. Dbajte na to, aby bolo bábätko dostatočne pritiahnuté do prsníka – aby ste pri dojčení nevideli pery a kútiky úst bábätka. Inšpiráciu pre zlepšenie prisatia bábätka môžete nájsť aj vo videoukážkach dojčenia alebo aj v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsavanie po dojceni