Dojčenie po začatí prikrmovania

Lenka    12.02.2023, 21:03

Dobrý deň, náš malý má 5,5 mesiaca a je plne dojčený. Týždeň po dovŕšení 5. mes. sme na odporúčanie pediatričky začali prikrmovať. Keďže som nikde nenašla odpoveď, chcela by som sa spýtať, ako je to s dojčením po začatí prikrmovania. Malý je veľký jedák a zeleninka mu chutí. Ako to ale bude ďalej. V rôznych knihách aj na nete som čítala,že už po mesiaci prikrmovania mu bude stačiť ranné a večerné kojenie. Ako si ale udržím laktáciu? Malý od bábätka prespí vnoci 10-11 hodín a tak si vnoci odsávam,aby som neprišla o mlieko. Neprestane sa mi tvoriť,keď bude malý cez deň jesť už len normálnu stravu? Alebo telo nejako vie,že chcem kojiť,kým to pôjde,tak bude mlieko tvoriť ďalej? Ďakujem.

Milá Lenka, 

aj po začatí kŕmenia bábätka jedlom, je dôležité naďalej udržať dojčenie. Pretože jedlo (čiže "príkrm") sa k dojčeniu pridáva navyše. Dojčenie sa nevynecháva ani neobmedzuje. Aj bábätká, ktoré jedia jedlo, sa naďalej dojčia podľa ich potrieb, kedykoľvek. Čiže vaše bábätko, ktoré spí celú noc, sa deň môže dojčiť mnohokrát za deň - tak, ako bolo doteraz zvyknuté. 

Aby ste si dojčenie udržali, môžete mu dojčenie aj aktívne ponúkať, neobmedzujte dojčenie len na ráno a večer. Nechajte svoje bábätko jesť, koľko mu chutí, ale nedávajte mu jedlo na úkor dojčenia. Dojčenie mu aj vy môžete ponúkať - aj pred jedlom, aj po jedle, aj kedykoľvek medzi jedlami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie po začatí prikrmovania