Podpora laktace

Michala    14.02.2023, 13:11

Dobrý den, chci se zeptat čím podpořit ,, kvalitnější mléko "?? Děkuji Michala 

Milá Michalo,

na svoje materské mlieko sa môžete spoľahnúť. Tvorba materského mlieka je relatívne nezávislá od matkinho životného štýlu, či stravovania. Aj podvyživeným matkám sa tvorí dostatočne kvalitné materské mlieko. Vaše mlieko je teda za každých okolností dostatočne kvalitné, podstatné je, aby ho bábätko získavalo dostatok. Ak ho bude získavať dostatok, bude priberať. Materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka.

Často sa stretávame s touto otázkou v súvislosti s pochybnosťami, ktoré ľudí trápia vzhľadom na to, ako sa bábätko správa. Napríklad, ak bábätko po dojčení rodičia položia do postieľky a ono začne plakať a je nespokojné, často sa ľudia pýtajú, či nejde o to, že mlieko nie je dosť „silné“, keď bábätko nespí. Mnohí ľudia nevedia, že bábätká potrebujú pomoc so zaspatím a že takéto správanie bábätka neznamená, že je hladné alebo že ho mlieko nezasýtilo. Vaše mlieko dokáže bábätko zasýtiť, o tom nemusíte mať pochybnosti. Neexistuje pojem "slabé mlieko". 

Existujú aj mnohé ďalšie dôvody, pre ktoré ľudia pochybujú o dojčení a o „kvalite“ mlieka. Ponúkame vám, že nám môžete o vašej situácii napísať viac na dojcenie@mamila.sk alebo sa môžete stretnúť s niektorou z profesionálnych laktačných poradkýň MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Osobné stretnutie s laktačnou poradkyňou by bolo účinnejšie v tom, že môžete spoločne vyhodnotiť dojčenie, pitie bábätka, laktačná poradkyňa vás naučí rozlíšiť, kedy bábätko pije a či počas dojčenia získalo dostatok mlieka. Takto získate odpovede šité na mieru vašej aktuálnej situácii a môžete získať odpovede na rôzne doplňujúce otázky. Ak bábätko získava dostatok mlieka, bude nasýtené a bude priberať. Nemusíte sa obávať o kvalitu mlieka, pokiaľ bábätko získava dostatok mlieka. V súvislosti s vyhodnotením pitia sa porozprávate o situácii, ktorú riešite: ktoré prejavy správania bábätka vás znepokojujú, laktačná poradkyňa vám vysvetlí súvislosti medzi dojčením a spánkom, plačom či nespokojnosťou bábätka, pomôže vám vysvetliť správanie bábätka. Ak by sa pri osobnej návšteve ukázalo, že bábätko potrebuje začať získavať viac mlieka z prsníka, laktačná poradkyňa vám ukáže, ako mu v tom pomôcť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Podpora laktace