Vitamín C 500

Bety    14.02.2023, 13:01

Dobrý den, předem se omlouvám a upozorňuji, že jsem hodně úzkostná osoba, zvláště teď po porodu a při kojení. Mám 8 měsíční dcerku, kterou kojím a pak ještě 5 ti letou, která chodí do školky. Školkové děti jsou často nemocné, neustále mají rýmu a kašel, malá nám to nosí domů a tak jsem dlouhodobě při kojení užívala preventivně 500 mg/D vitamínu C. Žila jsem v domnění, že vitamínem C se nelze předávkovat, přebytek se vyloučí močí a že miminko nijak neohrožuje. Dočetla jsem se ale, že to není vhodné. Nyní mám velkou úzkost a pocit viny, vyčítám si, že jsem své dítě mohla nějak poškodit. Myslíte, že je to možné? Měla bych vitamín C raději úplně vyřadit? V zimě také není zrovna přebytek kvalitní zeleniny a ovoce, ze kterých by se měl vitamín získávat... Děkuji moc za odpověď. Bety

Milá Bety,

nič sa nestalo, ak ste v minulosti užívali vitamín C. Dávka, ktorú ste denne užívali, nebola vysoká. Nerobte si starosti. Orálny príjem vitamínu C pravdepodobne nepredstavuje problém a akékoľvek obavy sú skôr v teoretickej rovine. Navyše, ak ste nič na bábätku nepozorovali, tak sa nič nestalo. Pointa informácií, ktoré ste v tejto oblasti na našich stránkach pravdepodobne našli a čítali, je, že podstatné je to, že iné druhy liečby boli lepšie a bezpečnejšie - z pohľadu dojčenia.

Vo všeobecnosti: Ak sa vitamín C dostáva do tela orálne (jedlo alebo tabletky), tak je jeho hladina v krvi obličkami udržiavaná v relatívne konštantnej hladine a zvyšok sa vylúči močom z dôvodu prebytku vitamínu C. Z dôvodu toho, že hladina vitamínu C je v krvi regulovaná a relatívne stála, tak aj hladina vitamínu C v materskom mlieku je relatívne stála a neovplyvňovaná zvýšeným príjmom vitamínu C matkou. Keďže pre vitamín C v materskom mlieku existuje regulačný mechanizmus, tak sa jeho obsah v materskom mlieku mení relatívne veľmi málo. Navyše vitamín C za bežných okolností vydrží v tele mnoho dní, ak matka začne užívať vitamín C, tak bude skracovať doba, ktorú vitamín C zostane v tele. Preto nemá zmysel brať vitamín C, ak na to nie je konkrétny dôvod, a nemá zmysel dojčenému dieťaťu dávať vitamín C, pokiaľ nemá klinické príznaky nedostatku vitamínu C - skorbut.

V každom prípade, pre dojčiace matky existuje odporúčanie, aby maximálna denná dávka bola 100 mg/deň. Obavy z vysokých dávok vitamínu C sú pravdepodobne o niečo viac opodstatnené pri infúznej liečbe vitamínom C, keď vitamín C dosahuje vysoké hladiny v krvi a tým pádom aj v materskom mlieku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vitamín C 500