Ukončení kojení

Martina    17.02.2023, 22:00

Dobrý den, mám 8m chlapečka, chci již ukončit kojení a přesunout jej na UM. Byl měsíc nemocný, skončili jsme i v nemocnici na hospitalizaci (laryngitida, rs virus), jedl a pil méně. Má již příkrmy, zelena, lepek, maso, ovoce, jogurt, voda/čaj. Nejprve jsem zkoušela beba supreme a nyní kendamil, s mlékem problém není, ze lžičky vypije, problém je s lahví.. vyzkoušela jsem vše (suavinex zero, medela, obyč drogerkové, suavinex učící, ala brčko, silikonový hrneček - z něj se bez problemu vody napije..) Ale UM prostě ne.. jak má více jídla, mě už se tolik mléka netvoří, jak pije za den málo, u prsa často kouká kde co lítá a vzteká se, že nic neteče.. jsem už zoufalá, zkouším minimálně dva/tři týdny.. praktická lékařka mi nic neporadila.. malý i málo přibírá (6,7kg na 69cm).. Mohu poprosit o radu? Děkuji

Milá Martino,

pri rozhodovaní o odstavení nemávajú ženy väčšinou dostatok odborných informácií ani podpory. Dojčenie (a odstavovanie) sa spája s množstvom nesprávnych predstáv a nemusí byť jednoduché sa v nich vyznať.

Napríklad jednou z nesprávnych informácií je, že odstavenie sa má  spájať s prechodom na fľašu a umelé mlieko, pričom ženám nebývajú ponúknuté iné možnosti. Umelé mlieko by však už podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nemá po 6 mesiaci dostávať ani nedojčené dieťa, za predpokladu, že je ochotné konzumovať pestrú stravu. WHO upozorňuje, že súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Ak by ste teda naozaj ukončili dojčenie, nemusíte sa trápiť tým, aby bábätko prijalo fľašu, ak dokáže piť z hrnčeka a nemusíte mu dávať umelé mlieko.

Ďalšou nesprávnou predstavou je, že dojčenie sa často vníma ako „všetko alebo nič“. Dojčenie je však možné upraviť alebo zmeniť tak, aby fungovalo, ak ženy riešia rôzne oblasti, kvôli ktorým zvažujú, že by už prestali dojčiť. Existujú rozličné podoby čiastočného pokračovania v dojčení. Dojčenie môže mať rozličné podoby. Ak napríklad bábätko získava malé množstvá materského mlieka z prsníka, neznamená to, že dojčenie treba ukončiť. Dojčenie je viac ako len príjem materského mlieka. Navyše, ak bábätko aktuálne prijíma málo mlieka z prsníka, ľudia často nevedia, že aj pri väčších bábätkách existujú kroky, ktoré im môžu pomôcť zvýšiť príjem mlieka z prsníka a kroky, ktoré pomôžu, aby bábätko bolo pri dojčení spokojnejšie a nehnevalo sa. Do času, kým sa tak stane, je možné zvýšiť kalorický príjem bábätka jedlom.

Niekedy ľudia uvažujú o odstavení preto, že v nedávnej minulosti bývali deti dojčené len veľmi krátko a odstavovanie sa vnímalo ako niečo, čo musí urobiť matka, inak sa dieťa neodstaví. A tak sa odstavenie spájalo s plačom bábätka a naliatymi prsníkmi. Odstavenie však môže prebehnúť aj ako pozitívna skúsenosť. Každé dieťa v určitom bode samo dospeje k tomu, že dojčenie už nepotrebuje.

Pri skoršom odstavovaní je dobré poznať dôvody pre odstavovanie, lebo podľa toho je možné zvoliť kroky, ktoré sa dajú podniknúť – dá sa napríklad zvoliť tempo a postupnosť odstavovania alebo napríklad prestať dojčiť z jedného prsníka a pokračovať v dojčení z druhého alebo prestať dojčiť v noci a pokračovať v dojčení cez deň. Prípadne sa dá vymyslieť plán na preklenutie obdobia bez dojčenia a na pokračovanie dojčenia po tomto období.

A mnohokrát sa dá pri osobnom rozhovore napríklad s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

nájsť riešenie či riešenia, pri ktorých je dojčenie možné zachovať. Má zmysel sa pokúsiť urobiť tieto kroky a ponúkame vám takýto rozhovor, pretože na dojčení záleží. 8-mesačné bábätko má potenciál byť dojčené ešte mnoho mesiacov a dojčenie má aj v tomto veku a neskôr veľký význam. O to zvlášť, ak ide o bábätko, ktoré má zdravotné problémy. Neexistuje žiadna horná odporúčaná hranica dĺžky dojčenia, po ktorej je už každý ďalší deň dojčenia len akýmsi bonusom. Aj dojčenie po pol roku, roku, či neskôr je naďalej pre dieťa dôležité. Naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, sa pravdepodobne významne nelíši od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko. To znamená, že materské mlieko je naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa aj neskôr. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa.

Dojčenie je však omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie matka ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, matka mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo. Predstava, že sa toto nikdy neudeje a je potrebné dieťa v určitom veku odstaviť, pretože samo to nikdy neurobí, vychádza z nedostatku skúseností a praktických príkladov z okolia.

Nehovoriac o tom, že pokračovať v dojčení má zmysel aj pre zdravie dojčiacej ženy. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú.

Skoré odstavenie sa spája so širokou škálou emócií. Získajte psychologickú pomoc napríklad od laktačnej poradkyne MAMILY, aby ste mali možnosť otvorene a bez posudzovania hovoriť o svojich pocitoch z odstavenia. Spoločne s laktačnou poradkyňou by malo zmysel sa stretnúť aj preto, že aj pri odstavovaní existuje množstvo mýtov ako napríklad:

„Odstráňte ako prvé dojčenie, ktoré bábätko najmenej potrebuje.“
Lenže bábätko neodlišuje dojčenia na tie, ktoré potrebuje menej, a tie, ktoré potrebuje viac.

„Ak máte na odstavenie len 2 dni, tak prvý deň dojčite o polovicu menej a druhý deň o ďalšiu polovicu menej.“
Táto rada nedáva zmysel, pretože neuľahčí situáciu ani bábätku ani prsníkom matky. Akurát to bude znamenať, že posledné dva dni s dojčením budú boj a plné zmätku ohľadne toho, ktoré dojčenie bábätku dovoliť a ktoré nie. Ak je na odstavenie naozaj málo času, tak potom má zmysel dojčiť až do poslednej možnej chvíle a následne riešiť stále menším odstriekavaním do úľavy.

„Nahraďte dojčenie podávaním umelého mlieka.“
A pritom po 4 mesiacoch je pri odstavovaní je možné dojčenie nahrádzať príkrmami, ktoré sú čerstvé, rozmanité a výživnejšie.

„Odíďte od dieťaťa na víkend preč, a keď sa vrátite, tak bude odstavené.“ Odstavenie by sa nemalo zámerne spájať s neprítomnosťou matky. Nemalo by sa spájať s klamstvami či s vyplakaním.

„Nech bábätku začne otec dávať fľašku, aby sa aj on zapojil do starostlivosti o bábätko.“
Otec sa môže do starostlivosti o bábätko zapojiť širokou škálou spôsobov a navyše sa môže starať o matku a napĺňať jej potreby.

Ktoré kroky nie je vhodné pri odstavovaní urobiť?

  1. Na ukončenie tvorby mlieka nie sú potrebné lieky. Tvorba mlieka prestane aj sama od seba, celý proces nebude jednoduchší, kratší ani menej bolestivý. Lieky používané na zastavenie tvorby mlieka majú množstvo závažných nežiaducich účinkov.
  2. Nie je vhodné sťahovať prsia obväzmi. Toto môže spôsobiť bolesti a neurýchli zníženie tvorby mlieka.
  3. Dávať na bradavku nechutné či štipľavé látky, aby sa dojčenie dieťaťu znechutilo.
  4. Obmedzovaním príjmu tekutín matky. Odstavovanie nie je dôvod, aby sa matka týrala dehydratáciou. Odstavovanie v kombinácii so smädom nijako situáciu neuľahčí ani významne neprispeje k zníženiu tvorby mlieka.
  5. Nahradiť dojčenie staršieho dieťaťa pitím kravského mlieka alebo umelého mlieka alebo „kakavkom“.

A ešte najčastejšia otázka: Nedostanem pri odstavovaní zápal prsníkov? Ideálne je postupné odstavenie namiesto náhleho. Zápal prsníkov nie je strašiak, ktorého sa musíte báť. Ak by ste mali pocit príliš plných prsníkov, môžete ich do úľavy odstriekať.

Tvorba mlieka v malom množstve môže pretrvávať aj mnoho mesiacov či rokov po ukončení dojčenia.

Ďalšie dôležité body v prípade, že by ste sa rozhodli ukončiť dojčenie:

  • Vo veku vášho dieťatka je možné pri odstavovaní postupovať tak, aby bábätko nemuselo dostať umelé mlieko. Namiesto umelého mlieka je možné začať bábätku dávať príkrmy. V prípade nutnosti je možné bábätko naučiť jesť príkrmy aj zo dňa na deň. Odporúčania podávať umelé mlieko sú len snahou výrobcov predať čo najviac umelého mlieka. Ak chcete dávať mlieko, je možné ho bábätku dávať napríklad vo forme jogurtov. Bábätko po 6 mesiaci nepotrebuje piť kravské mlieko ako nápoj.
  • Príkrmy v tomto veku je možné podávať napríklad lyžičkou alebo aj prstom. Nie je dôvod, aby sa v tomto veku spájalo odstavenie so zavádzaním fľaše. Bábätko môže jesť lyžičkou alebo rukami a piť z bežného otvoreného pohárika. Nie je potrebné bábätku kupovať špeciálne poháriky s náustkami či rozličné „nevylievacie“ poháriky. Je dobré učiť bábätko piť z obyčajného pohára a dovoliť mu, aby sa naučilo fungovať so zákonom gravitácie. Tento vek je na to vhodný, a ak má bábätko príležitosť, tak sa to v tomto veku naučí pomerne rýchlo.
  • Ak bábätko dostáva príkrmy, môže ich buď dostávať dostatočne tekuté alebo je možné začať mu popri príkrmoch dávať aj vodu. Túto môže namiesto fľaše dostávať aj do otvoreného pohárika, z ktorého sú schopné deti sa naučiť veľmi rýchlo piť a je to zručnosť, ktorú využijú celý život.
  • Aj v tomto veku je dôležité hľadať spôsoby ako pri odstavovaní a po odstavení udržiavať telesný kontakt s bábätkom – využívať kontakt koža na kožu počas spánku alebo pri spoločnej hre. Vďaka fyzickému kontaktu je možné sa vyhnúť používaniu cumlíka. Odstavenie sa nemá spájať s plačom, s tým, že bábätko necháme vyplakať alebo že mu budeme klamať. Bábätko je vhodné upokojiť, utišovať, poskytovať mu veľa fyzického kontaktu, umožniť mu spoločné zaspávanie alebo to, aby sa dotýkalo prsníka rukami či tváričkou.
  • Zvážte možnosť podávania darcovského materského mlieka v akomkoľvek, aj malom, množstve.
  • V snahe podávať bábätku tekutiny nie je vhodné dávať mu sladené čaje, džúsy či iné nápoje s obsahom cukru.
  • Nie je dôvod na to, aby sa pri odstavovaní v tomto veku začal používať cumlík. Je možné nájsť nežné spôsoby uspávania bez prsníka aj bez cumlíka. Používanie cumlíka aj v tomto veku nesprávne ovplyvňuje vývoj ústnej dutiny a zhryz a prináša aj ďalšie riziká, napríklad zvýšené riziko zápalu stredného ucha v dôsledku nesprávneho vplyvu na vývoj tvárovej časti lebky dieťaťa.
  • Niekedy matky alebo ich okolie rozmýšľajú o odstavení ako o riešení „prílišnej naviazanosti dieťaťa na prsník“. Boja sa, že je dieťa „závislé“ alebo „rozmaznané“. Niekedy ľudia považujú za optimálnu dobu dojčenia 6 mesiacov (ľudia v tejto oblasti často nesprávne interpretujú odporúčania dojčiť 6 mesiacov výlučne tak, že 6 mesiacov znamená celkovú odporúčanú dobu dojčenia). Ľudia si často myslia, že ak nič neurobia, tak sa dieťa bude dojčiť donekonečna. Dieťa sa však po 6 mesiaci a neskôr nedojčí preto, že je na dojčenie „príliš naviazané“, ale preto, že so stúpajúcim vekom bábätka vystupujú výrazne do popredia aj iné aspekty dojčenia a začínajú prevažovať na skutočnosťou, že dojčenie poskytuje dieťaťu materské mlieko. Dojčenie sa v tomto veku stáva pre dieťa významným nástrojom uspávania, upokojovania, riešenia bolesti či krivdy. Ničoho z tohto sa netreba obávať. A nie, dojčenie nebude trvať do nekonečna. Ak chcete, môžete si bez obáv vychutnať toto obdobie, keď vám dieťa dáva najavo, ako veľmi dojčenie potrebuje. Psychické či emocionálne potreby dieťaťa nie sú o nič menej závažné ako jeho fyzické potreby.
  • Okrem odstavenia máte možnosť uvažovať aj o „čiastočnom odstavení“ (napríklad na noc) alebo o obmedzení dojčenia či o úpravách dojčenia („dojčíme sa len na sedačke v obývačke“) alebo o nejakej forme dojčenia, ktorá by vám vyhovovala. Skúste zistiť, čo presne potrebujete. Ak ste vyčerpaná, možno oveľa viac ako odstavenie potrebujete odpočinok a pomoc.
  • Ak je to možné a máte čas, najprv zabezpečte, aby ešte pred odstavením dieťa dobre a dostatočne pestro jedlo rodinnú stravu. Odstavenie nie je nástroj na to, aby „dieťa začalo konečne jesť“.
  • Ešte pred odstavením strávte čas tým, že si budete všímať správanie dieťaťa a nájdete to, čo ho baví, čo by mu mohlo pomôcť prekonať obdobie odstavovania – spievanie, nosenie, rozprávanie rozprávok, prechádzky vonku, masáž, kúpeľ atď.
  • Venujte dieťaťu veľa času a nerušenej pozornosti.
  • Nenechajte dieťa vyplakať a nenechajte ho v tejto situácii samé.
  • Deti sa pri odstavovaní správajú rôzne. To, čo fungovalo susede, nemusí fungovať vám. Hľadajte spôsoby, ktoré sa odvíjajú od poznania povahy a individuálnych potrieb vášho dieťaťa.
  • Ak je to možné, neodstavujte dieťa v čase jeho choroby. Brušná chrípka či hnačka alebo zvracanie nie sú správnym časom ani signálom na odstavenie. V takejto situácii dieťa potrebuje dojčenie ako súčasť liečby a rekonvalescencie.
  • Nerobte príliš veľa krokov k osamostatňovaniu naraz. Pokiaľ je to možné, nespájajte odstavenie s odchodom dieťaťa do vlastnej izby.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončení kojení