Čo sa dá preniesť tandemom?

Anna    20.02.2023, 13:37

Dobrý deň, v jednom článku máte veľmi dobre vysvetlený "prenos bacilov" pri tandeme. No zaujímalo by ma, či je naozaj možné, aby si staršie a mladšie dieťa niečo tandemom odovzdali? Napr. keď staršie dieťa tesne pred kojením jedlo nejakú stravu, kde bol silný alergén; keď má staršie dieťa zubné kazy; keď má staršie dieťa umyté zuby zubnou pastou s vysokým obsahom fluoridu (má výrazne narušenú zubnú sklovinu). Je možné, aby sa niečo tandemom (slinami) prenieslo od staršieho dieťaťa na norovodenca? Alebo je treba v niektorých prípadoch umývať bradavku, ak na daný prsník potom striedam novorodenca? Prípadne môže sa stať, že mladšie dieťa odmietne niektorý prsník, lebo na ňom cíti sliny staršieho súrodenca? Vopred Vám ďakujem za odpoveď!

Milá Anna,

tak ako ste čítali pravdepodobne v tomto našom článku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/

Pri tandemovom dojčení nie je potrebné vyčleňovať každému dieťatku samostatne svoj prsník. 

Okrem toho, dve maličké deti, ktoré sú v spoločnom priestore, spolu sa hrajú, oblizujú rovnaké hračky, vzájomne sa kŕmia, objímajú, oblizujú, držia za ruku, hrají, tak spoločne zdieľajú rovnaké veci, rovnaký mikrobióm svojej rodiny. Dve malé deti z hľadiska intímneho kontaktu, oblizovania, slín, zdieľajú množstvo ďalší vecí, nielen prsník.

Nemusíte si umývať prsník. Maličkým bábätkám nezvykne vadiť, že predtým z prsníka pil starší súrodenec a boli tam jeho sliny. Ale ak by sa vám zdalo, že áno, tak ich stačí vreckovou osušiť, nemusíte od dvoch detí utekať prsník umývať. 

Čo sa týka "silného alergénu": nemusíte mať obavy. V ústach staršieho dojčiaceho sa dieťatka nezostáva nijako zásadné množstvo potravy. Navyše bábätko sa v mikroskopických množstvách v určitom zmysle stretáva s potravinami, ktoré konzumuje matka, prostredníctvom dojčenia. Toto celé je veľmi dobrá forma prevencie alergií. 

Rovnako pri floride nemusíte mať obavy. Staršie dieťa nebude mať v ústach nijako terapeuticky významné množstvo floridu, ktoré by dokázalo preniesť na prsník a následne by sa dostalo do ústočiek bábätka. 

 

 

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Čo sa dá preniesť tandemom?