21-mesacne dieta odmieta jest pri tandeme

Maria    22.02.2023, 13:21

Dobry den, aktualne dojcim tandem, dcerka 3 mesiace a syncek 21 mesiacov. Moj problem je, ze syncek mi odmieta jest. Nikdy nebol nejaky jedak ale mal obdobia ked papal viac potom zas menej. Ked sa narodila dcerka papal ako tak 5krat denne aj ked nie velke porcie. Poslednu dobu papa tak dva krat denne aj to stvrtinove porcie. V noci sa koji aj 10 krat a cez den by bol len na ciciku. Je moznost ako to zmenit. Aby sa rozpapal? Nemoze mat z toho zdravotne problemy? Dalsi problem je, ze v noci odmieta spolocne dojcenie so sestrickou co vyusti do sceny, krici a posiela sestricku prec. Bohuzial ju kojit musim kedze ma 3 mesiace. Je sposob ako ho naucit bez vyplakania napr, ze bude kojeny len na spanok? Kazdy naznak, ze cicik nedostane vyusti do zachvatu cize ho potom dostane. Staci, ze mu niekto povie, ze nema byt kojeny nech papa tak extremne potom chodi na cicik. A mam pocit, ze v noci je to este viac akoby si to kompenzoval. Psychicky som nadne. Najviac z toho, ze som z toho podrazdena a neviem reagovat vzdy tak na synceka akoby som chcela a aj na neho v tej vypatej situacii kricim. Vopred dakujem

Milá Mária,

prvé mesiace zžívania sa s dvomi deťmi môžu byť náročné ako na psychiku tak aj po "organizačnej" stránke. Navyše váš synček je stále ešte veľmi maličký a má prirodzene vysokú mieru potreby pozornosti.

Nie je neobvyklé, že mnohé deti po narodení sa ďalšieho bábätka v rámci tandemového dojčenia prestanú papať jedlo, dokonca niektoré deti aj úplne a veľa sa dojčia. Je to tým, že po tehotenstve, keď tvorba mlieka poklesne, majú k opäť k dispozícii veľké množstvo mlieka. Tým, že veľa mlieka vypijú, tak sa zmení množstvo jedla, ktoré zjedia. Nemusíte mať obavy, toto sa opäť zmení. Doprajte teraz synčekovi, aby sa dojčil do sýtosti. Získava tým aj vašu starostlivosť ako aj nesmierne potrebnú pozornosť. Keď sa teraz bude mať možnosť dojčiť, tak potom opäť začne jesť.

Takže umožnite synčekovi dojčenie, keď sa vám to dá. Nenúťte mu jedlo, ponúkajte ho. Neobávajte sa, že by mu z výživového hľadiska niečo chýbalo. Toto je prechodné obdobie, ktoré prejde.

Druhá oblasť je zabezpečiť, aby dcérka popri tom získavala dostatok mlieka z prsníka. To, že staršie dieťa sa začne viac dojčiť a menej papá jedlo, nepredstavuje problém, tieto deti sa časom vrátia k jedeniu bežného jedla. 

Pre synčeka je dôležité, aby mu nebolo zo strany iných ľudí komunikované, že sa má prestať dojčiť. Teraz je čas, keď dojčenie pre naplnenie svojich potrieb veľmi potrebuje.

Obdobie formovania novej rodiny po narodení ďalšieho dieťaťa je náročné pre každú rodinu, bez ohľadu na to, či sú deti dojčené alebo nie. Prvé mesiace sa navyše dynamika starostlivosti o deti veľmi mení, pretože malé bábätko má neustále inú schému spánku a o to ťažšie je niečo plánovať. Pochopiteľne takéto situácie vytvárajú veľa napätia a v kombinácii s tým, že sa musíte starať o dve maličké deti, čo prináša vyčerpanie, a je pochopiteľné, že niektoré situácie nezvládate.

Čo sa týka nočného dojčenia, dcérka ako maličké bábätko má prioritu, a potrebujete noc od noci hľadať nejaké spôsoby, ako buď dojčiť obe detičky naraz alebo si dcérku dať do šatky a druhý prsník ponúknuť synčekovi, aby ju menej vnímal, alebo získať pomoc od partnera tak, aby jedno z detí na chvíľku vzal on a pomohol vám. Nočné dojčenie je tiež niečo, čo sa postupne vykryštalizuje do jasnejšieho systému. 

Ponúkame vám možnosť získať pochopenie a podporu v rozhovore s niektorou z profesionálnych laktačných poradkýň MAMILY, z ktorých mnohé sa špecializujú práve na oblasť tandemového dojčenia a môžete si ich vyhľadať v našom zozname:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho často situáciu s výchovou dvoch maličkých detí komplikuje aj to, aké výchovné očakávania máme pri starších deťoch po narodení malého novorodenca. V tejto oblasti vás môže významne upokojiť napríklad náš e-book:

https://shop.mamila.sk/katalog/vztahova-vychova-ebook

alebo aj tento celý kurz o vzťahovej výchove:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/

v ktorých nájdete množstvo tipov, ale aj uistení a zjednodušení pre výchovu a pre zvládanie rôznych rodičovsky náročných situácií.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 21-mesacne dieta odmieta jest pri tandeme