Clostilbegyt a zníženie tvorby mlieka

Diana    20.02.2023, 09:39

Dobrý deň Môj syn bude mať v máji 2 roky a chceli by sme ďalšie dieťa. Je stále dojčený podľa toho kedy sám chce (minimálne cca 3 krát denne a v noci často). Mala som problém s otehotnením keďže mi vynechávala ovulácia doktor mi predpísal Clostylbegyt a hneď druhý mesiac sa mi po skoro 2 rokoch otehotnieť podarilo. Keď som sa s mojim doktorom rozprávala o ďalšom tehotenstve ihneď povedal že najprv musím prestať dojcit a tak sa môžme o tom porozprávať. Keďže nechcem prestať dojčiť pretože nám to takto vyhovuje pýtala som sa inej doktorky na druhý názor a je tam možnosť znovu predpísať Clostylbegyt a skúsiť to takto. Už som tu čítala ze to nieje problém keďže tento liek veľmi zníži tvorbu mlieka. Moja hlavná otázka však je ci sa po vysadení lieku dokáže tvorba mlieka opäť zvýšiť alebo je viac pravdepodobne ze už sa mi mlieko tvoriť nebude? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď nechcem ešte riskovať ze už nebudem môcť syna dojčiť

Milá Diana,

tento liek môžete použiť pri dojčení. Jeho účinkom na dojčenie naozaj môže byť zníženie tvorby mlieka. Na druhej strane, zníženie tvorby mlieka nastane, aj keď otehotniete. V tehotenstve sa vplyvom tehotenských hormónov znižuje tvorba mlieka. Napriek tomu sa väčšina detí dojčí ďalej. V dvoch rokoch sa totiž deti nedojčia len pre to, že pri dojčení pijú mlieko. Do popredia vystupujú aj mnohé iné aspekty dojčenia a v tomto veku je vysoko pravdepodobné, že vaše dieťatko sa bude dojčiť aj naďalej. Tvorba mlieka navyše neustane úplne, dieťatko naďalej bude z prsníka získavať určité množstvo mlieka, ktoré sa navyše v tehotenstve svojím zložením bude podobať kolostru – tekutému zlatu, mlieku, ktoré pijú bábätká v prvých dňoch po narodení. Prečítajte si aj tieto informácie o dojčení v tehotenstve:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Clostilbegyt a zníženie tvorby mlieka